Nationell Idag Nr 11 2012

Det nya strålvapnet för "kontroll av folkmassa" som Nationell Idag har skrivit om (NI 4/2012) har visats upp för allmänheten och kan snart sättas in mot civila någonstans i världen.

Den amerikanska armén har visat upp sitt nya vapen, kallat mikrovågskanonen, när det riktas mot en grupp människor. Gruppen statister som får agera arga demonstranter flyr instinktivt den plötsliga smärtan när de bestrålas med de högfrekventa millimetervågorna.

Det "ickedödliga" vapnet är avsett för hantering av folkmassor och har en räckvidd på tusen meter. Experter tror att armén insåg behovet av ett sådant vapen under kampajen i Somalia i mitten av 1990-talet, då amerikanska soldater ofta möttes av arga folkhopar beväpnade med pinnar och stenar. De tidigare versionerna var tunga och klumpiga, men den modell som nu tagits i bruk får plats på en terrängbil.

Effekten av vapnet på kroppen har beskrivits som att öppna en mycket het ugn. De osynliga mikrovågorna skapar en intensiv brännande känsla i hela kroppen, något USA:s flygvapen döpt till "hejdå-effekten."

En tidig version av vapnet skickades till Afghanistan 2010 för att testas, men dåvarande befälhavare McChrystal skikade tillbaka det efter några veckor eftersom han ansåg att det skulle ge talibanerna en onödig propagandaseger om amerikaner "mikrade" befolkningen.
Armén påstår att man testat vapnet över 11 000 gånger – det framgår inte var – och att brännskador av andra graden bara konstaterats i två fall. Frekvensen skall ligga på en sådan nivå att strålarna bara penetrerar huden någon millimeter och inte går in i kroppen. De långsiktiga konsekvenserna avseende bland annat risken för cancer har dock inte studerats.

2007 fick en försöksperson allvarliga brännskador av strålningen och fick flygas till sjukhus, men militären klassar det hela som en olycka som berodde på ett tekniskt fel och felaktigt handhavande.

Enträgna rykten har fått USA:s Försvarsdepartement att förneka att man har gjort av med 120 miljoner dollar för denna överdimensionerade mikrovågsugn.

Vem har finansierat den?


Tillbaka till Svenska sidan