Andlig Våldtäkt

av Ulla Wiklander

Det låter konstigt men det förekommer när Lucifer lyckas nästla sig in i kyrkor och organisationer. Lucifer eller ljusets ängel som han också kallas är oerhört slug och förförande och hans mål är själamord. I hans namn sker bländande underverk och mirakel och vi människor ser beundrande det välstånd och den framgång han tycks ge dem som han har i sin makt, ofta utan att de själva vet att det är fara å färde och att de håller på att förlora sin själ.

För mig finns Lucifer i den så populära 12 stegs-rörelsen. Lucifer kan åstadkomma vilka resultat som helst mot att han får din själ. Lucifer är naturligtvis djävulen själv.

Den 12 steg grupp jag var med i var AA (Anonymna Alkoholister) där jag var med i 17 år. Det var de sista två åren som jag började må allt sämre. Jag hade då gått med i en svensk mailinggrupp där vi varannan vecka diskuterade ett steg och varannan vecka en tradition. När man sitter i en grupp med människor som talar så kan ju en del sägas bakom ryggen, elaka kommentarer kan göras utan att de når den de avser osv. Med det skrivna ordet är det annorlunda. Det går inte att ta tillbaka utan framstår i all sin tydlighet. Det var detta som fick mig att inse att något var fel.

Där var ett antal herrar, några av dem arbetade som terapeuter på behandlingshem, som helt tog kommandot och mobbade de svagare, framför allt kvinnor, vräkte ur sig vilka oförskämdheter som helst och ingen kunde få dem att sansa sig. Jag tyckte det var mycket otrevligt med hoppades att det skulle gå över. AA hotar också med att om man lämnar gemenskapen så kommer man att hamna i fängelse, på insitution eller dö. Detta låter kanske underligt för andra som tycker att det kan du väl strunta i, men får man höra det tillräckligt ofta så fastnar det och ingjuter rädsla och skräck. Men en dag fick jag nog och lämnade gruppen för det bjöd mig emot att deltaga i ett sammanhang där det fanns sadister som behandlade sina medmänniskor illa. Jag antar att de anser att de använder sig av "tough love" som de lärt sig på behandlingshemmen där de ska bryta ner patientens ego och det är de bra på, så bra att några hamnar i en psykos. Men sedan kan inte "sätta ihop" patientens personlighet igen. De säger bara att nu ska du fortsätta att gå på AA-möten i resten av ditt liv och vara nykter en dag i taget och gör du inte det kommer du att hamna i fängelse, på institution eller dö. Men det fick bära eller brista nu lämnade jag AA.

Där satt jag vid min dator övergiven av Gud och människor i djup ångest och nu skulle jag dö. Hur jag skulle dö eller varför jag skulle dö visste jag inte men dö skulle jag. Min depression blev djupare och djupare och jag började "dödsstäda". Men så slog det mig, varför inte gå ut på Internet och se om det fanns några alternativ. Visserligen hade AA-folket sagt att 12 stegs-programmet var den enda vägen. Och inte nog med det. AA-medlemmarna var utvalda av Gud själv att vara de enda som kunde hjälpa alkoholister att bli nyktra. Jag hade ju inte mycket att förlora så jag gjorde en sökning på AA+alternatives och en hel mängd dokument dök upp! Där fanns information om att ovanligt många medlemmar i AA och NA (Anonyma Narkomaner) tog begick självmord, att resultatet av behandlingshemmens "kurser" var bara ca 2 %! Och de flesta människor blir nyktra på egen hand. Detta stämde ju inte alls med vad AA/NA-folket hade sagt.

Till slut hamnade jag i en amerikansk mailinggrupp som kallades sig 12 step free. Jag kom med där och tänkte vad är detta. Då frågade de mig: Vem är du? Jag svarade att jag var den enda människan på hela jorden som tyckte att något var fel med AA. Nej, det är du inte alls svarade de, vi är ca 1.000 stycker här som också tycker att AA är fel. Det är inte du som är tokig. Det är de och dessutom är det en sekt. Det var underbart att komma i kontakt med människor som kunde validera vad jag själv upplevt. Alla de vackra orden i AA som låter så bra. Den s.k. "love bombing" man fick i början och som man i sitt utsatta läge inte insåg var manipulation.

De första månaderna var värst. Jag hade mardrömmar om sponsorer och folk som jagade mig. Jag var fylld av ursinne och rädsla på samma gång. Så de hade lurat mig! Jag grät över vad jag trodde var förlorade kamrater men som var s.k. insta-friends, dvs de försvann med det samma. När man är i AA så blir man tillsagd att nu behöver du ingen annan, inga andra vänner, AA är viktigare än familjen och vi skall älska dig tills du älskar dig själv. Lögner och manipulation för att få en fast i sekten, men att det var en sekt begrep jag inte då. Och i Sverige där jag bor har inget negativt kommit fram om AA så det är på tiden att bluffen blir avslöjad och personer som behöver hjälp inte skickas iväg till en occult sekt som gör dem sämre på skattebetalarnas beskostnad.

I min förtvivlan skällde jag ut Gud, ja jag till och med förbannade honom. Tills jag förstod att det var AAs gud som var den falska gud jag skällde på. Jag beslöt mig för att vända mig till en präst för att rädda min kristna tro. Jag hade sagt i 12 step free-gruppen att till och med min tro hade AA tagit ifrån mig. Ja, svarade någon, de gör de. Sagt och gjort. Jag ringde till Domkyrkan och frågade om de hade någon präst som visste något om sekter som jag kunde tala med. De kopplade mig till en präst och vi bestämde tid. Dumt nog sa jag att det gällde AA. När jag kom var han väl preparerad av AA/NA-medlemmar och tog det antagligen som en attack på denna gemenskap medan jag själv liksom bara ville ha en bekräftelse på vad jag upplevt och få hjälp så jag inte förlorade min kristna tro.

Det första han sa var: men ser du inte den stora kärleken i AA? Jag blev stum men tänkte för mig själv att vad han menar är nog den stora kättjan för sådan är vanlig i sekter. Jag gick igenom stegen med honom och tänkte att nu lämnar jag det här bakom mig. Kyrkan har jag ju kvar. Men precis när jag gick ut vände han sig till mig och sa med ett elakt leende: Du kanske inte har arbetet igenom stegen tillräckligt. Jag blev åter stum och tänkte tyst för mig själv att du kanske inte har läst din Bibel tillräckligt. Det var viktigare för honom att stå på god fot med 12 stegsrörelsen för vilken de ordnade särskilda sinnesromässor än om min själ gick förlorad.

Jag försöker igen tänkte jag. Den andre prästen i ordningen började omedelbart prisa AA och sa till mig att kyrkan har mycket att lära av AA. Den tredje prästen jag försökte med blev så rädd så han började skaka. Han hade väl blivit varnad av de två andra. Jag tyckte synd om honom för han måste tydligen göra som de andra sa. Jag gick ur Svenska Kyrkan dan därpå. Nu befann jag mig i limbo.

Det konstigaste var att sådana som aldrig varit på ett AA-möte eller sett insidan av ett behandlingshem var de som lovsjöng AA mest, men AA har en enorm propagandamaskin och är en miljardindustri i USA. Hela det amerikanska samhället är påverkat av 12-stegsrörelsen vilket innebär att allting numera är en sjukdom. Begreppet synd eller eget ansvar finns inte längre. Eftersom det är som det är så är det svårt att få fram att det är en sekt men jag gjorde ett försök att påvisa att det om inte annat är kvacksalveri i min lilla artikel nedan.

Kvacksalveri? Jo men visst!

"The cost of AA is your soul. No more, no less." (Ken Ragge i sin bok The Real AA)

Säg att en person befinner sig i ett mycket utsatt läge och behöver hjälp. Han har hört talas om AA (Anonyma Alkoholister) och hört att det är det bästa och det enda sätter att sluta dricka alkohol. Kanske någon AA-person har haft en föreläsning på hans jobb och han tycker sig se menande blickar från arbetskamrater att det kanske skulle vara något för honom. Är det riktigt illa så kan personalvårdskonsulten vara en AA-medlem som dock håller detta medlemsskap hemligt.

Han vet inget om AA för ingen talar om vad det egentligen går ut på, det får han veta först när de lyckats håva in honom i sina garn. Han går emellertid till ett möte, i värsta fall blir han remitterad till ett behandlingshem enligt Minnesota-modellen där samtliga terapeuter är AA-medlemmar men detta tillstår de inte. De brukar kallas för two-hatters eftersom de för AA:s budskap vidare både på behandlingshemmen och i AA-grupperna dit de efter och under behandling skickar de s.k. klienterna. Det underliga är bara att de säger att AA och behandlingshemmen inte har med varandra att göra. Hur kommer det sig då att de skickar "klienterna" till AA-grupper under behandlingen och säger att de måste fortsätta gå på AA-möten efter behandlingen? I själva verket skall man gå på AA-möten resten av livet! Vad påminner detta om? En sekt så klart!

När man är nykomling i en AA-grupp utsätts man för "love bombing" ett mycket vanligt sektbeteende i inledningsstadiet. Det går snabbt över. Vad som däremot gör en konfunderad är AA:s Tolv Steg och Tolv Traditioner som finns uppsatta på väggarna och där ordet Gud förkommer flitigt. Men vad är detta frågar man sig. Är det religiöst? Oh nej, skyndar sig medlemmarna att svara det är inte religiöst, det är ett andligt program.

Vad får man då för hjälp och vad går den ut på. Ja, det handlar inte alls om att sluta dricka alkohol även om man säger att det är det enda kravet för medlemsskap. AA handlar om AA, dvs religiös indoktrinering enligt Oxford-rörelsen. Man ska med andra ord "oxfordieras". (Oxford Gruppen, se not).

Någon utses till ledare för mötet och man börjar läsa: Sällan har vi sett någon misslyckas som följt vårt enkla program etc etc och stycket avslutas med ...men det finns en som kan hjälpa, denne ende är Gud!

AA påstår att alkoholism är en kroppslig, själslig och andlig sjukdom som endast kan botas med en total efterföljd av AA:s program. Men kan detta stämma och är det vetenskapligt bevisat? Nej det är det inte utan det härstammar från grundarnas inställning att bara genom att börja tro på Gud som man uppfattar Honom kan man bli fri från spritbegäret.

Men säger nykomlingen jag kom inte hit för bli religiös, jag kom för att kunna sluta dricka sprit. Programmet är inte religiöst det är andligt utbrister mötesledaren något förnärmad. Vad är skillnaden frågar nykomligen. Ja, säger mötesledaren det är, det är... Om du börjas läsa de 12 stegen så ser du vad andlighet är. Men kan du inte förklara skillnaden för mig frågar nykomlingen igen. Lite nervöst säger mötesledaren igen: Om du börjar läsa de 12 stegen kommer du att veta vad andlighet är.

Aningen förvirrat? Det kan man lugnt säga. Hit har han kommit för att sluta dricka och så får han höra att han måste tro på en Gud som han själv uppfattar honom och bli andlig men inte religiös för allt i världen. Om du inte kan tro på Gud säger mötesledaren lugnande till nykomlingen så kan du tro på vad du vill. Huvudsaken är att du har en Högre Makt som kan hjälpa dig. Det kan vara ett träd, en parkbänk eller en kaffekopp eller själva AA-gruppen.

Något konfunderad lyssnar nykomligen till stegen som läses upp. Dessa är:

Steg 1) Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen - att vi förlorat kontrollen över våra liv.

Ja, det är klart att är det en sjukdom så kan ju ingen anklaga mig för att jag dricker. Skönt då var den skulden väck tänker man kanske men att man förlorat kontrollen över sitt liv...innebär det är jag är sinnesjuk?

Steg 2) Vi kom till insikt om att en kraft starkare än vår egen kunde hjälpa oss återfå vårt förstånd.

Ja men då är jag ju sinnessjuk och bara en odefinierad Högre Makt kan hjälpa mig återfå mitt förstånd. Nu börjar det bli lite otäckt. Jag är totalt hjälplös och sinnessjuk! Det var inget läkaren sa till mig när jag besökte honom. Han sade istället att jag skulle mobilisera all min vilja och kraft och ge upp spriten. Han sa inte att jag var hjälplös. Han förstod antagligen inte hur illa det var ställt. Men de här AA-människorna de kunde hjälpa mig sade de och de var de enda som kunde hjälpa mig. AA är DEN ENDA VÄGEN till tillfrisknande. (Den enda vägen, återigen ett tecken på att det handlar om en sekt, exklusivitet). Och så berättade de att Gud hade utvalt just dem till denna uppgift. (Att vara utvald, återigen ett sekttecken.)

Steg 3) Vi beslöt att lägga vår vilja och vårt liv i händerna på Gud sådan vi själva uppfattade Honom.

Splash, där slog buren igen. Hur lägger man sin vilja och sitt liv i händerna på en parkbänk eller en kaffekopp? Och var någon annan stans ber man en patient att tro på sådant skrock?

Efter detta stannar nykomligen ofta upp i sitt stegarbete för han förstår inte riktigt vad han håller på med. Men då finns det något som heter Sponsorer, s.k. old-timers nyktra sedan flera år och med ett stort behov av makt och kontroll. Här har den nu nyktra alkoholisten all möjlighet i världen att mobba nykomlingar och han/hon gör det också. Alltså ska man få hjälp med stegen för stegen måste göras och göras om så ofta som möjligt så att man så småningom kan få egna små sponsees som man kan kontrollera och mobba.

Var gör man så någonstans? Jo i religiösa sekter.

Steg 4) Vi företog en genomgripande och oförskräckt moralisk självrannsakan.

Detta är säkert bra för de flesta människor att rannsaka sig ibland, men måste man ta upp synden (för nu är det inte fråga om sjukdom längre, nu är det synd) att man tog en femma i mammas portmonnä när man var sju? Så många pappersark som möjligt med alla synder man gjort ska fyllas i och sedan går man i den verkliga fällan när man ska fortsätta med Steg 5. Vilka andra sjukdomar behandlar man på detta sätt?

Steg 5) Vi erkände inför Gud, oss själva och en medmänniska alla våra fel och brister och innebörden av dem.

Gör man det med en AA-medlem så tar det inte många dagar innan hela gruppen känner till hela ens syndaregister.

Steg 6) Vi var helt och hållet beredda att låta Gud avlägsna dessa karaktärsfel.

Jaså det var karaktärsfel jag led av inte alkoholism. Men är karaktärsfel en sjukdom?

Steg 7) Vi bad ödmjukt Honom att avlägsna våra brister.

Oh kära nån! Det var inga dåliga krav. Så Gud är en kringresande liten helbrägdagörare? AA:s gud verkar vara det och tänk så behändigt! Det är ungefär som att be Gud: Gode Gud ge mig tålamod men fort! Det sorgliga är att AA:s Gud är inte Bibelns Gud utan istället en grym och hämndgirig Gud för han är skapad av människor. För dem som var kristna när de kom med i AA blir detta en grym upptäckt och leder mycket ofta till att man tar avstånd från all religion. Man har ju faktiskt varit utsatt för andlig våldtäkt.

Ken Ragge som skrivit boken The Real AA säger: "The cost of AA is your soul. No more, no less". Kens bok har räddat livet på många f.d. AA-medlemmar som varit beredda att ta sitt liv. Det är enligt AA nämligen inget fel på programmet utan om man inte lyckas är det bara ens eget fel. Väljer man att lämna AA får man däför höra att man kommer att hamna på institution, i fängelse eller dö. Det brukar sekter också säga till dem som vill lämna sekten.

Steg 8) Vi gjorde upp en förteckning över alla de personer vi gjort illa och var beredda att gottgöra dem alla.

Att göra så är naturligtvis bra. Det finns mycket man gjort fel i fyllan och villan. Det gäller bara att vänta tills dess nykterheten blivit varaktig.

Steg 9) Vi gottgjorde alla dessa människor så långt det var oss möjligt utan att skada dem eller andra.

Naturligtvis bra att göra rätt för sig.

Steg 10) Vi fortsatte vår självrannsakan och erkände när vi hade fel.

En daglig självrannsakan är naturligtvis bra för alla människor, friska såväl som sjuka.

Steg 11) Vi försökte genom bön och meditation fördjupa vår medvetna kontakt med Gud sådan vi uppfattade honom varvid vi endast bad om insikt om Hans vilja med oss och styrka att utföra den.

Detta steg, om något, visar tydligt att 12-stegsprogrammet är religiöst. Det man kommer att tänka på är New Age. Det minsta man kan fordra är att åtminstone få veta vad man ger sig in på. Det är oetiskt att påstå att AA är den enda vägen till nykterhet när det i själva verket är en religiöst program som härstammar från Oxford Gruppen och dessa ledare Frank Buchman. Frank Buchman gjorde sig känd som mannen som tackade Gud för Hitler på 1930-talet. Inte många av dem som kommer till AA har en aning om dess bakgrund. Det finns dock böcker som behandlar detta. Se not.*

Steg 12) När vi som en följd av dessa steg själva hade haft ett inre uppvaknande försökte vi föra detta budskap vidare till andra alkoholister och tillämpa dessa principer i alla våga angelägenheter.

Det enda som behöver sägas här är att detta är sektrekrytering.

Postskriptum

Varför skriva en negativ artikel om AA? AA är ju en så förtjusande organisation säger alla, och de som prisar AA högst är förvånansvärt nog de som aldrig har varit på ett enda slutet AA-möte eller sett insidan på ett behandlingshem. Det verkar som AA-sekten "smittar av sig". Och sekter har ett stort inflytande på människor antingen vi vill det eller inte. Manipulering och hjärntvätt möter vi ju varje dag när vi ser på tv till exempel. Att tänka självständigt är inte lätt. Det finns så mycket som påverkar oss. En god regel som jag lärt sent i livet är att man inte ska yttra sig om sådant man inte känner till eller har gjort sig besväret att sätta sig in i.

AA/NA har till och med lyckats manipulera sig in i Svenska Kyrkan genom så kallade Sinnesrogudstjänster. Ytterst få präster har insett att AA:s gud inte är Bibelns Gud utan en egenhändigt konstruerad gud som är behändig och bra att ta till. En präst som jag talade med insåg nog att AA inte är kristet. AA säger ju själv att de inte är religiösa. Ja men, sa prästen, du måste väl hålla med om att AA är litet bra i all fall? Min motfråga blev då, ja då kan du ju vara med litet i Jehovahs Vittnen utan att de påverkar din kristna tro.

Det verkligt otäcka med AA/NA är att allteftersom tiden går gör hjärntvätten och manipuleringen att man till slut faktiskt blir tokig. Många medlemmar går med obehandlad depression och andra psykiska åkommor utan att få någon hjälp eftersom man i AA/NA är helt negativ till mediciner (också ett sekt-tecken). Många har tagit livet av sig denna situation och det enda den som avrått den deprimerade person från att ta sin medicin säger är "shit happens" eller en del är sjukare än andra. Finns det någon som vill utsätta sig för den "empatin". Jag tror inte det nej.

AA-medlemmar dör för tidigt, ofta på grund av överdoser eller olyckor. Ja, men det är väl bra, säger någon. Då blir det några färre alkoholister. I AA lär man sig att tänka i svart-vitt, antingen eller, det finns inga mellanting. Detta inlärda hjälplöshetsbeteendet gör att när ett återfall inträffar så dricker personen mycket mer än tidigare. Det är liksom kört så nu ska det supas/drogas. Speciellt när det gäller droger klarar personen inte av att ta samma mängd som tidigare utan tar en överdos.

Jag skriver denna artikel för deras skull, de som inte klarade "trycket" eller "the tough love" utan tyst och stilla lämnade AA/NA och tog sitt liv. Det är ganska många, åtminstone lika många som lyckats bli drogfria, om inte fler. Jag vägrar stödja en organisation som driver sina medlemmar tillsjälvmord. De må låta hur gulliga och söta som helst. De är kvackare.

Ja men, säger någon, AA har ju så bra behandlingsresultat! Nej, det har de inte, bara 3-5 % och en anonym organisation som vägrar låta sig synas är inte trovärdig. Det är däremot Länkarna eftersom de är en öppen organisation. Skulle något hända inom Länkarna så tillåts naturligtvis polis och andra instanser att undersöka det hela. Så är inte fallet med AA/NA eftersom de är anonyma. Det är därför de är anonyma, det är inte för att skydda individen utan för att "skydda" AA/NA.

Hur jag kom fram till att AA är en occult sekt? AA säger att man kan ha vad som helst som högre makt, dvs de förtingligar Gud. Dessutom kan man inte blanda ihop Buddah, Krishna, Hinduism, naturen eller en grupp av människor med Jesus Kristus. Han är den störste och främste. Han är Vägen, Sanningen och Livet och han är min ende Herre nu.

Not * morerevealed.com/books/index.html


Gå tillbaka till Svenska sidan