DANSEN RUNT GULDKALVEN – DEL 4

av John S. Torell

 

fortsättning från föregående sida

 

WORLD VISION OCH  SAMARITENS BÖRS

Detta är två "kristna" amerikanska nonprofitorganisationer som bistår de fattiga i tredje världen med katastrofhjälp. World Vision är den äldsta av de två. När man skänker pengar till dessa organisationer, berättas det om den svåra nöden i Afrika, Asien och andra områden i världen. Givarna vet att det förekommer kostnader utöver hjälpen som måste betalas innan något kan sändas till de fattiga och behövande. Men hur många givare vet att Richard Stearns (vänster), president i World Vision har en lön på 384 772 dollar? Eller att presidenten i Samaritens Börs, Franklin Graham (under höger), har en årslön på 368 115 dollar?

De flesta sådana anrättningar försvarar sina VD:ars höga löner och säger att för att kunna få en kvalificerad VD måste de betala samma lön som alla andra företag i Förenta Staterna gör. Detta väcker dock en fråga; tar dessa personer jobbet för att tjäna grova pengar eller söker de platsen för att de är kallade av Gud? De som jobbar på fältet får inga jättelöner; inte heller de missionärer som jobbar långa och påfrestande dagar, ibland inom fientliga länder. Den genomsnittliga inkomsten för familjer inom Förenta Staterna ligger på ca 45 000 dollar. Man kan undra varför en "kristen" ledare behöver så stor kompensation när han skall betala sina resekostnader, bilar, och en massa andra uppmuntringar i form av pengar?

CHARLES STANLEY

Personligen gillar jag Charles Stanley (höger) väldigt mycket och lyssnar gärna till hans predikningar varje söndag morgon innan jag kör till kyrkan och predikar för min egen församling. Men jag visste inte att Stanley, i egenskap av president för bolaget "In Touch," får en årslön på 299 512 dollar. Under de år jag lyssnat till honom, är det tre saker som jag har lagt märke till. För det första nämner han aldrig helvetet, för det andra använder han inte King James Bible utan NIV-Bibeln, och för det tredje ber han inte om gåvor vid programmets slut. Man erbjuder produkter för pengar, men det finns ingen begäran om pengar till det verk som man säger sig utföra. Jag såg nyligen att Första Baptistkyrkan i Atlanta, där Stanley är pastor, i dagarna har totalrenoverat sina lokaler, det måste ha kostat miljoner dollar. Det ser ut som Stanley har finansiärer eller sponsorer som ser till att hans rörelse inte går med förlust och denna rörelse är numera global. Vem är deras sponsorer och vilka motiv har de för att stödja en evangelisk bibelpredikant i sydstatsbaptisterna?

EN DEL ANDRA KRISTNA LEDARE

Dennis Rydberg, president i Young Life - 272,127 i årslön.

   

Billy Graham

Billy Graham Evangelistic Association

$451,707 salary per år

 

Wes Stafford

Compassion International

$202,679 salary per år

 

Chuck Colson

Prison Fellowship

$218,679 salary per år

         
   
         

James Robison

Life Outreach International

$195,500 salary per år

 

Peter Popoff

Peter Popoff Ministries

$425,019 salary per år

 

R.C. Sproul

Ligonier Ministries

$221,576 salary per år

CHRISTIAN RESEARCH INSTITUTE (Kristna Forskningsinstitutet)

Nuvarande VD i denna organisation är Hank Hanegraaf, som är mycket kritisk till andra predikanter i USA. Men vad Hank inte säger till sina efterföljare är att han årligen får 280 331 dollar i kompensation för sitt pastorsjobb. År 2003 köpte församlingen en bil av märket Lexus för 66 000 dollar som Hanegraaf skulle ha för både personligt bruk och i tjänsten, och samtidigt betalade församlingen 8 000 dollar för nya golv i pastorns hem.

JOYCE MEYER

Enligt en artikel i St. Louis Dispatch, lät styrelsen i Joyce Meyer Ministries en förfrågan om betalning för postade paket gå igenom. Paket och andra brev godkändes till betalning av styrelsen upp till 900 000 för åren 2002 och 2003 en summa på 450 000 dollar som skulle gå till pastorn. När hon fått en del kritik för denna utsvävande kompensation skar Joyce och styrelsen ner hennes årslön till 250 000 dollar. Men hon bildade också en privat profitorganisation som samlar royalties för hennes böcker och inspelningar. Förut hade dessa pengar gått upp i rörelsen. Så även om hon bara får 250 000 per år i lön tar hon hem pengarna för materialet själv. Styrelsen har också gett henne tillstånd att använda en egendom som tillhör rörelsen, en 10 000 kvadratfots prästgård med ett garage för åtta bilar. Värdet uppskattas till två miljoner dollar. Joyce och hennes man äger personligen också en semesterbostad värd 500 000 dollar. Den ligger vid Lake of the Ozarks och en båt värd 105 000 dollar ligger intill stranden av denna sjö.

Radioprogram med Joyce Meyer (höger) kan tas in över hela USA, från kust till kust, måndag till fredag. Dessa sändningar  är inte något billigt skräp och sänds i genomsnitt som 15-minutersprogram som vart och ett kostar runt 185 00 dollar styck. En uppskattning baserad på min erfarenhet som radiopredikant i trettio år, är att hennes omkostnader ligger på ca 55 000 dollar om dagen, vilket blir 1.7 miljoner dollar per månad.

Det är mycket svårt att samla in pengar till radioandakter, och efter 30 år med ständigt ökade priser på sändningstid blev vårt eget radioprogram för dyrt för två år sedan. Innan vi slutade sända, hade jag diskuterat med Barry Bright, chefsrevisor i Wilkins Communication Network, Inc., hur vi skulle få tag i pengar för att kunna fortsätta sända. Denna firma ägde många radiostationer i USA, och jag hade utsändningar på tre av dem. Jag frågade Barry om de stora rörelserna fick något slags diskonto som små rörelser som vår inte fick. Han sade att det inte fanns några diskonton, men att det nationella megarörelserna hade privata sponsorer som pumpade in pengar för att hålla programmen i sändning.

På den tiden förstod jag inte detta fullt ut, det förvånade mig, och jag undrade vilka det var som hade pengar nog för att kunna dumpa en massa dollar i nationella rörelser? Nu har jag svaret, det rör sig om människor med en hemlig agenda som använder predikan av evangelium för att främja sina egna idéer och planer. Därför blir de kristna mediastjärnorna behandlade som välmående härskare i en penningjakt där de får stora löner och i gengäld kryper de för sina sponsorer. De är inte bättre än sina sekulära gelikar; underhållare, filmstjärnor och sångare, som har en livsstil som är mer än utsvävande, och som talar det budskap deras sponsorer vill att deras lyssnare skall få höra. Det handlar här om bedrägeri och manipulation.

JOHN HAGEE, EN SVAVELOSANDE BUKPREDIKANT

John Hagee är för närvarande den största tillgången för World Zionist Federation. Han är frukten av det man arbetat på sedan Darby and Scofields tid. Han är inblandad i Trinity Broadcasting Network (TBN), och jämte Paul och Jan Crouch dominerar han etern och dränker all opposition från vem som helst med en annan bibelsyn – inom pingst, de karismatiska rörelserna, och baptisterna. För att kunna förstå vilket inflytande John Hagee har, måste man läsa statistik: Hans televisionsprogram i USA visas på 160 televisionsstationer, 50 radiostationer och åtta kabelnätverk. En potential av 99 miljoner hushåll har tillgång till hans program. I Canada finns han på Miracle Channel och CTS, och han också ses i Afrika, Europa, Australien, New Zeeland och i många länder i tredje världen.

Hagee är företagsam och högljudd i sitt stöd för staten Israel och breder ut sig med den lära som kommer från Darby och Scofield; att det finns "två förbund som löper parallellt," och att judar inte behöver ta emot Jesus och bli födda på nytt, för Gud har en särskild frälsningsplan för dem. (Jag skall utveckla detta närmare och med mer detaljer snart)

Hagee är stolt över att han är en svavelosande predikant som klandrar syndigt leverne hårt, men precis som Scofield gjorde i denna sak, talar Hagee inte om att han skilde sig från sin första fru 1975 och lämnade sina två barn. Ett år senare, vid 36 års ålder, gifte han om sig med Diana M. Castro, en kvinna som var 12 år yngre än han själv, med vilken han har tre barn.

Det finns ett talesätt som säger att man känner en person genom vilka han umgås med, och tittar vi på den reklam och de fina priser som har gått till John Hagee, är det uppenbart att han är det judiska ledarskapets "lilla älskling" i världen. Han har bland annat fått pris som "Årets Människovän" av San Antonios Råd av B'nai B'rith (Den judiska frimurarlogens huvudloge). Hagee fick även ZOA:s 2 Israelpris av FN-ambassadören Jean Kirkpatrick. De som stod för detta pris var den judiska kommuniteten i Dallas, Texas. Han har dessutom fått priset The ZOA Service Award av texasguvernören Mark White. Frånsett allt detta har Hagee besökt Israel 22 gånger och har fått audiens hos varje premiärminister i Israel sedan Menachem Begin.

Vi titta vidare på Hagee's finanser: År 2001 visade hans nonprofitorganisation Global Evangelism Television (GETV) en inkomst på 18.3 miljoner dollar. Av denna summa användes 1.25 miljoner för att kompensera Hagee för hans arbete. Enligt en sökning på IRS tog organisationen in 12.3 miljoner dollar på enbart donationer, 4.8 miljoner på böcker och kassettband, samt ett tillägg på 1.1 miljoner dollar för skiftande objekt, som inkomster på hyror.

Hagee's kompensationspaket innehöll följande: Som president på GETV har han haft en lön på 540 000 dollar; som pastor och president i Cornerstone Church fick han 302 000 dollar i lön. Han tog också emot 411 561 dollar i förmåner från GETV, som även innefattade ett bidrag till en pensionsuppgörelse för högt betalda chefer som det amerikanska skatteverket kallar ett "rabbinskt avtal," så benämnt för att den förste förmånstagaren för ett sådant avtal var en rabbin.

John Hagee's rabbinska fond har som tillgångar bland annat en 7 969 acres stor ranch värd 2.1 miljoner utanför Brackettville, med fem boningshus, inklusive en huvudbyggnad och ett vapenförråd. Där finns också en förvaltarbostad, ett särskilt hus för rökare, ett bana för lerduveskytte och tre lador.

John Hagee's inkomster har inte blivit mindre sedan 2001; istället samlar han på sig en personlig förmögenhet och ett ekonomiskt oberoende som få predikanter i världen någonsin haft. Medan han snyftar och gråter på TV om behovet att skänka gåvor och offer till rörelsen, för att han, som han säger, skall kunna fortsätta att predika evangeliet, skummar han själv av miljoner dollar till underhållet av sitt eget välstånd. John Hagee och hans nuvarande fru är listade i Bexar County Appraisal District databas som ägare till ett hus på 5 275 kvadratfot med sex sovrum i ett av San Antonio's mest exklusiva områden. Detta hus är värderat till 688 900 dollar.

KENNETH COPELAND, BENNY HINN OCH CREFLO DOLLAR

Dessa tre män är huvudstjärnorna i den så kallade "trosrörelsen." De finns inte med på Forbes lista, även om de hör till höglöneklassen bland "evangelister." De är kända för att hålla sig med en utsvävande livsstil, fina hotell, dyra bilar och tillgång till privata jetplan. Genom att registrera sina rörelser hos skatteverket som kyrkor, behöver de inte redovisa sina inkomster för skatteverket, som borde vara tillgängliga för allmänheten. Men jag har själv en personlig erfarenhet av  Kenneth Copeland.

När min fru och jag deltog i ett konvent för pastorer som gäst hos Oral Roberts 1984 på Oral Roberts universitet i Tulsa, Oklahoma, hade Oral Roberts och Kenneth Copeland ett samtal om finanser i en session, där de skulle lära oss "vanliga" predikanter hur man skulle gå till väga för att bli "framgångsrik." Jag minns att Oral bad Kenneth förklara varför han hade sju olika nonprofitorganisationer och hur detta gagnade honom. Kenneth blev mycket spänd och sade till Oral att han inte ville diskutera detta inför publik. När Oral insisterade, blev Copeland (höger) mycket ilsken och sade bistert till Oral Roberts att fortsätta sessionen och släppa detta ämne. Detta vredesutbrott lade sordin på undervisningssessionen och det framstod ganska klart för oss i publiken att Copeland höll på med något som han inte ville att hans anhängare skulle få veta något om. Detta var både första och sista gången som min fru och jag var närvarande på ett sådant konvent.

SAMMANFATTNING 1.

När vi jämför de stora pengar som judiska ledare lade ned på Darby, Scofield och andra under 1800-talet med nutida donationer, står det klart för oss att de summor som man hanterade då är ganska små jämfört vad man hanterar numera. På 1800-talet kom man långt med 100 000 dollar, medan en miljon dollar idag inte har samma köpkraft när evangeliska ledare skall göra upp en affär med judiska ledare. På Jesu tid gav de Judas 30 silverpenningar för att man skulle förråda honom; nu betalar de i guld med reda pengar, och de nutida judasfigurerna å sin sida tar mycket mer för sina tjänster. Girighet, makthunger och strävan efter berömmelse är cancersvulsten som har spridit sig i Kristi kropp.

 De nutida predikanter som jag har nämnt ovan har följande gemensamt:

1. De är inbitna dispensonalister och kommer att försvara den jordiska, politiska staten Israel.

2. De tror på en tvåvägs frälsningsplan, en för hedningarna och en för judarna.

3. Om Amerika inte välsignar Israel (trots deras politiska övervåld i Palestina), tror de att Guds dom drabbar oss. Därför måste vi skicka pengar till Israel (trots att Israel är ett av världens förmögnaste länder), och judar som bor i Ryssland och andra länder måste få ekonomiska bidrag för att kunna flytta till Israel (Men de talar aldrig om de amerikanska eller svenska judar som inte vill flytta till Israel, de som stannar kvar i det komfortabla goda gamla USA eller Sverige!)

4. Palestinierna har ingen laglig rätt till landet "det bibliska Israel" (Det är bland palestinierna de flesta kristna finns).

 Så här står det om Judas i Bibeln:

"Därefter gick en av de tolv, den som hette Judas Iskariot, bort till översteprästerna och sade: "Vad viljen I giva mig för att jag skall överlämna honom åt eder?" Då vägde de upp åt honom trettio silverpenningar. Och från den stunden sökte han efter lägligt tillfälle att förråda honom." Matt. 26:14-16

Och så här står det om de yttersta dagarnas judasfigurer:

"Men det må du veta, att i de yttersta dagarna svåra tider skola komma. Ty människorna skola då vara själviska, penningkära, stortaliga, övermodiga, smädelystna, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa mot sina närmaste, trolösa, begivna på förtal, omåttliga, tygellösa, fientliga mot det goda, förrädiska, besinningslösa, förblindade av högmod; de skola älska vällust mer än Gud, de skola hava ett sken av gudsfruktan, men skola icke vilja veta av dess kraft. Vänd dig bort ifrån sådana. Ty till dem höra de män som innästla sig i husen och fånga svaga kvinnor, som äro tyngda av synder och drivas av allahanda begärelser, kvinnor som alltjämt hålla på med att lära, men aldrig kunna komma till kunskap om sanningen." 2 Tim. 3:1-7

Statistiken om de ovannämnda predikanterna är hämtade från följande källor: "Silver and Gold Have I Quite a Large Sum," en artikel av David Servant, publicerad i Jesusfolkets nyhetsbrev, volym 34, nr 2, 2006; John Hagee's biografi på Wikipedia; och en artikel i The San Antonio Express-News, den 20 juni 2003, skriven av Analisa Nazareno.

HUR ÄR DET MED MIG SJÄLV?

Medan jag undersökte predikanterna och skrev om de finansiella övergrepp som pågår dagligen i Förenta Staterna, sade den Helige Ande till mig att berätta min egen historia, eftersom många läsare frågar sig var jag själv står i dessa frågor. Så här kommer nu ett kort sammandrag av mitt liv.

Jag föddes i Jönköping, Sverige 1939. Mina föräldrar var mycket unga och min far arbetade på Husqvarna Vapen  AB. Mina första fem år dominerades av andra världskriget och ransoneringen av mat. Vår mat stod inte på bordet, utan var och en fick sig tilldelad en portion på våra tallrikar och det gick inte att hämta mer mat. År 1945 föddes min bror Peter, och två år senare blev mamma tvungen att söka sig jobb utanför hemmet för att vi skulle få mat på bordet. Ransoneringen av föda fortsatte tills jag var ca 15 år, då mina föräldrar tjänade nog med pengar till mer mat. År 1954 dog min gammalfarmor/mormor, och det lilla arv hon lämnade efter sig gjorde det möjligt för våra föräldrar att köpa sin första bil, en Saab. Framtill dess hade vi bott i en hyreslägenhet i mormors hus, men när staten Sverige erbjöd lån till låg ränta för de som ville bygga egna hus, kunde mina föräldrar skaffa en tomt från staden Jönköping och bygga sig ett hus därpå.

När jag hade arbetat ett år i Husqvarna Vapens gjuteri, sökte jag till universitetet. Mina föräldrar lånade pengar av  min farbror och hans fru som hade mycket mer pengar än mina föräldrar. Under min tid på universitetet hade jag ingen bil, jag åkte moped, eller tåg och bussar, när jag skulle åka längre sträckor. Då jag låg på universitetet träffade jag min fru och vi gifte oss 1961, och vi är fortfarande gifta och lyckliga. Till vår sorg fick vi aldrig några barn.

När jag tog examen från universitetet som mekanisk ingenjör, migrerade vi till USA och hamnade i Salt Lake City, eftersom jag hade en farbror på mammas sida som sponsrade mig där. Vi hade skrapat ihop pengar till våra flygbiljetter och anlände dit med fyra väskor och 300 dollar i kontanter. Vi bodde hos min farbror och hans fru i några månader, men när vi vägrade gå med i mormonkyrkan, blev vi utkastade och lämnade för oss själva.

Min fru talade inte engelska på den tiden och vi hyrde en lägenhet för 60 dollar i månaden i en fattig del av staden. En av mina kusiner tyckte synd om oss och hjälpte mig att få ett ritarjobb hos avdelningen för motorvägar i Utah. Under mitt första år där var lönen 354 dollar i månaden före skatt. Min fru började jobba på ett motell för 1 dollar i timmen. Våran hushållsbudget var 15 dollar i veckan. År 1967 hade jag mer än dubblat min lön och avancerat till ett jobb som vägarkitekt. Jag hade blivit accepterad som kandidat för ett statligt stipendium och höll på att skaffa mig ett mästarbrev i civilingenjörskunskap. Eftersom jag hade varit fattig hela livet, var mitt mål att göra pengar, mera pengar och ännu mera pengar.

Men Gud hade andra planer med mitt liv.1965 lämnade min fru och jag våra liv till Kristus, vi gick med i en kyrka som tillhörde samfundet sydstatsbaptisterna, och 1967 kallade Gud mig att bli pastor. Jag kämpade med detta i ca två år innan jag gav efter för Herren, och slutade mitt jobb. Jag togs in som student på Golden Gates baptistiska teologiska seminarium i Mill Valley, Californien, och i september 1969 kom vi till seminariet. De nästa tre åren arbetade min fru som sköterska på olika vårdhem, och jag städade bostadshus fyra dagar i veckan. Vi hade en bil, som vi fick köra växelvis, men trots dessa svårigheter och med Guds hjälp tog jag skuldfri min examen år 1973, vi hade ju jobbat hårt för att betala för skolan under tiden. Dessa år på seminariet var jag även ungdomsevangelist på helgerna och kärleksoffren var till stor hjälp. Vår huvudsakliga middag under dessa år bestod av spagetti och tonfisk, en kost som jag hoppas att jag aldrig mer skall behöva äta!

Under åren 1973-75 reste jag som evangelist i Sverige och Californien. Vi hade inget fast hem, så de flesta av våra tillhörigheter fanns hos min bror och hans fru, vilka hade flyttat till Kalifornien 1972. Under våra resor hade vi aldrig råd att bo på väghotell, så vi bodde alltid hemma hos någon i staden där vi hade våra möten. Vi levde enbart på de kärleksoffer vi fick och det blev magra år. Vi hade bildat en a nonprofitorganisation 1972 för att kunna sköta verksamhetens ekonomi. Ihop med min bror och några vänner bildade vi en styrelse. Lönens storlek fastställdes, och alla pengar som kom in gick upp i organisationen vi bildat, som i sin tur betalade ut min lön. Många gånger fanns det inte tillräckligt med pengar för hela min lön och det fick vi leva med.

År 1975 kallades jag som pastor till en kyrka i Lodi, Californien. När vi kunde hyra oss en bostad i Lodi, var det nästan som att komma till himlen. För första gången på två år kunde vi stänga dörren om oss och känna att vi hade ett privatliv. Efter två år i Lodi, kallade Gud mig att flytta till Sacramento, där vi startade en kyrka som vi kallade Christian Life Ministries. Under de första åren i Sacramento hyrde vi en lägenhet, och sedan öppnade Gud en dörr för oss så vi kunde köpa ett litet mobilt hem för 37 500 dollar. Min bror och hans fru lånade oss 7 000 dollar så att vi kom upp till den summa som behövdes för att kunna ansöka om ett lån. Detta gladde oss ofantligt. Medan vi bodde i Lodi hade vi köpt en andra bil, en Chevy Impala stationsvagn av 1973 års modell. Vi använde den när vi hämtade barn till söndagskolan! Vår andra bil var en 1966 års Ford Custom 500. Vi kände oss rika. Det har aldrig bekymrat oss att vi aldrig någonsin kunnat köpa en splitter ny bil, vi köper alltid bättre, begagnade bilar.

Det var i Lodi som jag startade min radioevangelisation, och en medlem av vår församling, Marvin Phillips, gav oss 10 000 dollar så att vi kunde komma igång. Jag hade aldrig fått så mycket pengar förut och för dem kunde vi köpa inspelningsutrustning och band, och dessutom hade jag fått nog med pengar för att kunna betala lokalstationen ett år. Marvin var RV-handlare i Stockton och Lodi och paret Phillips stödde oss när vi hade fått igång radiopredikningarna på allvar.

Under de första åren av mina radiogudstjänster verkade Gud på de som lyssnade till mig, och de började stödja våra radiosändningar. Vårt lilla samfund gjorde sig aldrig stora pengar under de 30 år som jag var radiopredikant, istället fick församlingen jag var pastor i rycka in och fylla våra behov.

Efter en kontrovers i församlingen 1984 sade jag upp mig och gick tillbaka till att vara evangelist och bibellärare. Mellan åren 1973 till och med 1983 for vi nästan varje sommar till Sverige och Finland och höll väckelsemöten i olika kyrkor och på tältkampanjer. De dyrbara resorna fram och tillbaka täcktes av alla kärleksoffer i mötena och genom att jag sålde de böcker jag hade skrivit. De pengar vi fick sändes till vårt kontor i Kalifornien och jag försäkrade mig om att inte lägga något i egen ficka. Våra personliga utgifter och inkomster var alltid skilda från de pengar som tillhörde vår organisation.

År 1985 startade vi en kyrka till i området kring Sacramento, Resurrection Life of Jesus Church, där jag fortfarande är pastor. Vi har aldrig ägt någon kyrkobyggnad, utan har alltid hyrt in oss i en gatubyggnad eller ett kontorshus. Eftersom levnadsomkostnaderna blev högre och högre i Kalifornien, fortsatte styrelsen att höja våra löner, men för det mesta kunde inte kyrkan betala full lön. Alla dessa år har vi levt av tro, och aldrig vetat var våra pengar skulle komma ifrån. Men Gud har varit mer än trofast, och under våra 30 år i tjänst för Gud har vi aldrig gått hungriga, vi har alltid haft någon plats att sova, och vi har alltid kunnat betala våra räkningar i tid, även om det har varit på håret ibland.

År 1990 ringde det en änka till oss, och bad oss komma till hennes hem. Hennes man hade dött en tid före detta och lämnat henne en större summa pengar. Hon berättade för mig att Gud hade talat till henne om den dag jag skulle gå i pension. Hon sade, "Du har inte kunnat skrapa ihop några pensionspengar, och när du blir 65 kommer du bara att ha dina sociala försäkringspengar. Jag tänker ge dig 50 000 dollar till din pension. Hur vill du ha dem, i kontanter  aktier, eller obligationer?" Vi blev chockade. Detta var en jättelik summa för oss. Jag sade till henne, “Låt oss bedja om saken och så kommer vi tillbaka igen." Efter ett antal dagar hade Herren talat till mig och sagt, "Du skall skaffa dig ett nytt hem med stor tomt. Ta emot pengarna i kontanter." Ca sex månader senare öppnade Herren en dörr så att vi kunde bygga ett hus som hade en stor tomt. Priset var 167 500 dollar. Det är billigt jämfört med dagens huspriser, det genomsnittliga huset i Sacramento med bara en liten tomt ligger nu på ca 300 000 dollar. Vi betalade vårt tionde till församlingen, 5 000 dollar, och använde de 45 000 för att köpa vårt hus. Vi har nu bott här i 16 år och om inte Herren kallar oss någon annanstans, blir detta vårt sista hem här på jorden innan vi går för att vara med Jesus.

För ca 20 år sedan försökte vi få ett banklån för att åka hem till Sverige. När bankbiträdet undrade vilka tillgångar vi hade, sade jag att vi hade ett hus, som vi betalade av på, samt två begagnade bilar. Mannen tittade på oss och sade: "Har ni några besparingar, aktier, obligationer, eller så?” Vi sade att vi inte hade något av det där. Han tittade på oss med avsky, "Ni är helt misslyckade, jag tror inte banken vill låna er några pengar." Då sade jag till honom rakt ut:  "Om Gud vill använda sig av banken ni arbetar på, kommer vi att få ett lån.” En vecka senare ringde han och talade om att lånet gått igenom. Sedan sa han, "Jag tittar just på era kreditupplysningar, vad handlar de egentligen om?” När vi tittade på hans dokument fanns där ett konto som hette, “Herrens pengar.” Jaha, sa jag, det där är min fars konto, men nu är han i Himlen.” Bankmannen blev helt paff.. På vår resa i Skandinavien sålde vi tillräckligt många böcker för att täcka lånet, och det blev också en del över till lön åt oss. Gud skall ha äran för det!

Vid denna tid i vårt liv har vi fortfarande inte några aktier, obligationer eller sådant. Vi har vårt smultronställe som vi ännu amorterar och betalar ränta på och vi kör forfarande bara begagnade bilar. Vi har aldrig haft någon båt, med undantag för tre gummiflottar som vi använder på sommaren när vi campar med församlingen och leker med deras barn. Både min fru och jag är anställda av vår organisation våran sammanlagda månadslön uppgår till 4 837 dollar. För en person som bor i Afrika, kan detta låta som mycket pengar, men det är inte billigt att leva i Californien.

Vi har också sökt laglig rätt för att uppföra byggnader för vår rörelse och vår evangeliska produktion på tomten med vår egendom som säkerhet, där vi har folk som gör i ordning tryckt material och audioinspelningar, med plats för förvaring. Allt som allt har det höjt vår banknota till 2 700 dollar i månaden. Därför går hälften av våra inkomster till att betala banken, och sedan kommer skatt, mat, försäkringar, bensin etc.

ÄR JAG AVUNDSJUK PÅ DE VÄLMÅENDE PREDIKANTERNA?

Jag kan helt ärligt säga att jag är mer än tacksam för det liv min fru och jag har haft. Jag kan se mig själv i spegeln och känna att jag aldrig har lurat någon att skänka pengar, vi har alltid betalat våra räkningar och rörelsens, och när jag en dag kommer att stå inför Herren vid Kristi domarsäte, då har jag inget att dölja. Min fru och jag började vår rörelse för att tjäna, inte för att göra oss pengar. Jag har alltid sagt till styrelsen, betala oss bara så mycket så att vi kan betala våra räkningar, ha mat på bordet och litet kläder om ryggen. Jag tycker synd om de rika predikanterna, för de är fast i en utsvävande livsstil som gör att de behöver mer och mer, och alla deras ägodelar och rikedomar har trängt bort den nära vandring med Herren som vi har.

Har jag blivit frestad under dessa 39 år? Ja, det har jag. Det var en gång för ungefär 20 år sedan då två män från World Vision kom till mitt kontor. De erbjöd mig pengar och berömmelse, om jag lät dem bli mina huvudmän och de bara fick sin vilja igenom. Utan att tveka sade jag till dem att gå ut från mitt kontor och aldrig komma tillbaka igen. Det har funnits förmögna personer, som har velat investera pengar i vår rörelse, på vissa villkor. Jag har sagt till dem, "Om Gud har visat er att ni skall skänka pengar är det bra, men om ni tänker kontrollera vad jag predikar eller gör, ta då era pengar och ge er iväg!” En gång var det en förgrundsorganisation som erbjöd mig ett nätt paket för min fru och mig på en gång. Eftersom jag visste att det inte finns något sådant som en gratis lunch, började jag undersöka vems pengar de investerade. Jag kom underfund med att de kom från den jättelika Moon-sekten och Sun Yong Moon. Jag visste att denne man jobbade för CIA. Jag rev sönder inbjudan, och tackade Gud för att han visat mig sanningen innan jag hade sålt mina tjänster.

HUR HAR GUD STÖTTAT VÅR VERKSAMHET?

Gud använde vår radioverksamhet för att få folk till vår kyrka. Folket i vår kyrka ger tionde, och detta håller liv i vår församling. Under årens lopp har Gud byggt upp ett litet, men kraftfullt nätverk av människor, som trofast sänder sitt stöd till oss varje månad. Några familjer har varit hos oss sedan 1975. Men tiden har inte stått still, och några av våra supporters har flyttat hem till Jesus, och människor yngre än 40 stöder sällan radiogudstjänster. De tycker det är gammalmodigt. Det var därför vi fick en kris på detta område 2004, radiostationerna fortsatte att höja sina taxor år efter år och givarna blev färre. Vi hade inget val, vi fick lägga ned vår radioverksamhet.

Först kunde jag inte förstå detta – varför blev jag övergiven av Gud? Men inom ett år stod denna fråga klar för mig när jag såg hur vår verksamhet på Internet växte, och den når nu ut till så många fler människor än radion gjorde, plus att Gud vill ha mig till att skriva hela tiden. Det finns tusentals små organisationer som vår över hela världen, som Gud har satt sin inhägnad runt och bevarat från att förorenas, andligen och kroppsligen. Dessa kommer att bli Kvarlevans Kyrka i den yttersta tiden, som då kommer att stå upp för Herren när Antikrist en gång övertar världen.

JAG TACKAR GUD FÖR MITT LIV OCH FÖR HANS KÄRLEK TILL MIG OCH ATT HAN HAR BEVARAT MIG FRÅN KORRUPTION!

SAMMANFATTNING 2.

När den Helige Ande visade mig att jag skulle skriva om problemet med sionismen, visade Herren mig att jag också skulle bemöta den kristna sionismen, och då trodde jag det bara räckte med några få nyhetsbrev för att beskriva ämnet. Men när jag började gräva i detta ämne, var det som jag hade blivit en dykare som letade efter ett sjunket skepp, och när han finner det, är det mycket större och mera massivt än han först hade trott. Med Antikrists uppträdande i framtiden och den hemska händelsen då Vilddjuret skall kräva att alla skall ta hans märke på sina kroppar, är det oerhört viktigt att nästa generation av kristna känner till det förflutna och kan undvika att bli lurade.

Vad jag försöker göra är, att gå igenom den omfattande information som finns i böcker, tidskrifter och på Internet, sortera den, sätta allt i kronologisk ordning och göra den lättläst för människor som inte har tid att gå igenom tusentals fakta. Det jag gör nu, kunde jag inte ha gjort för 20 år sedan. På den tiden hade jag inte den historiska kunskap som jag har nu, inte heller hade jag den andliga mognad som behövs för att dra nytta av sådan information, och inga datorer eller Internet.

I mitt nästa nyhetsbrev kommer jag att höja takten och snabbt visa hur historien ser ut, och låta er ta del av dagens händelser. Den Helige Ande har hjälpt mig att visa nutida händelser med historien som bakgrund. Några kanske tänker nu, varför skriver jag så mycket om mig själv? Jo, det är för att inte mina kritiker skall säga att jag är likadan som dem, som gör pengar på folks misstag. För att säga det rakt ut: när vi sänder dessa nyhetsbrev, behövs det 100 abonnenter innan det kommer in en enda gåva, och den genomsnittliga gåvan är ca 15 dollar. Folk vill gärna läsa vad vi skriver om, men få vill ge något för det. Därför måste vi ta pengar från rörelsen för att täcka kostnaderna. Men om jag kan få någon att inte gå in i en sekt, eller hjälpa någon i framtiden att inte ta Vilddjurets Märke är det värt all möda. Min kallelse är inte att göra pengar, utan tjäna och vara trogen min Herre, Jesus Kristus, Guds Son. 

Fortsättning följer…

Föregående sida
Sida 1 | 2


2. Zionist Organization of America, founded in 1897; current president, Morton A. Klein; membership around 30,000 spread out in chapters all over the United States.


Gå tillbaka till Svenska sidan

Alla bibelhänvisningar är från 1917 års översättning av Den Heliga Skrift.
Copyright © 2006 - European American Evangelistic Crusades (EAEC), Inc.
P.O. Box 41001, Sacramento, California 95841 USA

Denna datafil/publikation tillhör i sin helhet European American Evangelistic Crusades (EAEC), Inc. Denna datafil/publikation får ej publiceras utan tillstånd från EAEC i någon form, ej heller användas för försäljning av produkter av något slag; detta omfattar hela denna, med undantag för mindre korta citat.

Reproducering är tillåten men endast i sin helhet för cirkulation som så kallat "allmängods". Tillåtet är eget bruk och att vidarebefordra den i sin helhet till släkt och vänner. Det är även tillåtet att i sin helhet lägga ut denna datafil/publikation på en webbplats, websida eller ftp-sida, om innehållet inte ändras eller redigeras om. All återgivning av denna datafil/publikation MÅSTE innehålla följande upphovsmannarättsliga uppgifter:

Copyright © 2006 - European American Evangelistic Crusades, Inc.
P.O. Box 41001, Sacramento, California 95841 USA