ULF EKMANS PROFETISKA FINGERKÄNSLA FÖR PENGAR.

"Ulf Ekman-skola" stäms på miljoner.
340 miljoner kronor i skulder, anklagelser om förskingring, olagliga uppsägningar och sexuella förbindelser.

Det är några av ingredienserna i en skandal på amerikanska universitetet Oral Roberts University. Skolan har kopplingar till Sverige. I styrelsen sitter Livets ord-pastorn Ulf Ekman.

– För mig är det här ingen stor sak, säger han till Dagen, enligt Aftonbladet.

Aftonbladet text-tv
Publicerad: 2007-11-03


Ulf Ekman stämd i USA.
Svenska Dagbladet den 2 november 2007

Livets ords pastor Ulf Ekman är stämd i amerikansk domstol. Han sitter i styrelsen för Oral Roberts University som anklagas för att ha avskedat tre professorer på felaktiga grunder.

Tidningen Dagen har tagit del av stämningsansökan som också innehåller anklagelser mot det kristna universitetets rektor, Richard Roberts, och hans fru Lindsey Roberts. Enligt de sparkade professorerna har paret Roberts missbrukat lärosätets pengar och resurser.

Livets ord har en nära koppling till Oral Roberts University (ORU) som ligger i Tulsa, Oklahoma. Utöver styrelseposten är Ulf Ekman hedersdoktor vid universitetet. Livets ord-församlingens egen högre utbildning har också ett filialavtal med ORU, som Ulf Ekman besöker årligen.

- För mig är detta ingen stor sak. Universitetet kommer att överklaga stämningen och som jag förstår det finns det juridiska oklarheter kring att det skickats in två stämningar, så vi får se var det landar, säger han till Dagen.

ORU är präglat av så kallad karismatisk kristendom. Oral Roberts startade verksamheten 1963 på - vittnade han - uppmaning av Gud.

Sonen Richard Roberts tog över 1993. I förra månaden begärde han tjänstledigt på grund av rättsprocessen.

Den kompletterade stämningsansökan gäller makarna Roberts och hela universitetsstyrelsen där Ulf Ekman är ledamot sedan 1997. I en bilaga finns en rapport om de förmåner som paret Roberts haft vid sidan av lön och tillägg på flera miljoner kronor:

Tv-apparater, vitvaror, mobiltelefoner (21 stycken på två år), lyxbilar, hästar, jetplan, kläder, möbler, resor till exklusiva resmål med mera. Under de senaste 14 åren ska parets hem ha byggts om elva gånger. Allt detta betalt av ORU.

Det mest känsliga i rapporten är uppgifter om Lindsey Roberts umgänge med underåriga manliga studenter på universitetet.

Efter att ha suttit i telefonsammanträde med styrelsen och lyssnat till Richard Roberts version uttrycker Ulf Ekman fullt förtroende för hur styrelsen kommer att hantera ärendet:

- Roberts har trätt åt sidan och styrelsen har låtit oberoende revisionsbyråer och advokater komma in och granska verksamheten. Det är så det ska fungera. Stockholm, TT


Stämningsansökan visar på ett liv i lyx och överflöd.

Hur lever egentligen evangelisterna och Oral Roberts 'presidentpar' Richard och Lindsey Roberts sina liv? Dagen har läst stämningsansökan CJ 2007-06743 vars bilagor beskriver ett liv som oavsett om det är juridisk försvarbart, och oavsett om styrelsen ska klandras eller ej, reser frågor om parets karaktär.

Stämningsansökan mot makarna Roberts och styrelsen på Oral Roberts University (ORU) innehåller en bilaga ursprungligen skriven av Stephanie Cantese, Lindsey Roberts syster, i vilken hon sammanställt observationer och dokument som skulle kunna skada makarna Roberts.
Dokumentet innehåller detaljer om hur makarna Richard och Lindsey Roberts lever.

Lön
Richard Roberts tar emot lön från flera olika organisationer. År 2003 fick han en årlig lön från ORU på 181460 dollar (motsvarande 1,2 miljoner kronor), därtill drygt 140000 dollar (920 000 kronor) för sin aktivitet i andra anslutna organisationer, däribland Oral Roberts Evangelistic Association. Rapporten talar även om ytterligare inkomster som inte kan verifieras. Men mest utrymme i rapporten ägnas åt de övriga förmåner som paret Roberts har, och ges vid sidan av lönen: Platt-tvapparater, badkar, spisar, diskmaskiner, mobiltelefoner (på två år har 21 nya mobiltelefoner köpts in), telefonräkningar, lyxbilar, hästar, jetplan, kläder, resor till exklusiva resmål, husrenoveringar och möbler.

Slöseri
Parets hem har byggts om elva gånger under de senaste 14 åren, alla gånger betalda av universitetet. Bakom varje begäran står Lindsey Roberts, skriver hennes syster i rapporten. Till exempel har ett kontor byggts om till en 185 kvadratmeter stor klädkammare för Lindseys kläder och skor. Kläderna köper Lindsey i exklusiva affärer på olika ställen runt om i USA. Allt debiteras universitetet eller evangelisationsorganisationen.

Maktfullkomlighet
Dokumentet beskriver också makarna Roberts syn på sin egen position. De tycks förvänta sig lojalitet och lydnad. Och anställer och avskedar personer därefter. Dokumentet refererar till inspelade telefonsamtal med Richard Roberts där han säger: "Jag har själv blandat kortleken. Jag är vald på tre år och om någon i styrelsen tycks ge mig problem, så avskedar jag honom (I remove him). Det är jag som blandar leken...". Rapporten berättar också att hustrun Lindsey använt skolans stipendiefonder för att ge gratis Universitetsutbildning till tretton vänner. Två av de tretton hade så dåliga betyg att de inte var kvalificerade att läsa på Universitetet.

Sexuella oegentligheter
Men den känsligaste delen av rapporten är den om Lindsey Roberts relationer till unga pojkar. Här finns beskrivningar om hur Richard Roberts hustru regelmässigt umgås med underåriga manliga elever på skolan. Bland annat AP har sökt systern Stephanie Cantese för kommentarer till det hon skrivit. Men Universitetet låter hälsa att hon inte har något att säga. Historien lär fortsätta och advokaterna har aviserat att de har mer bevismaterial som de kommer lägga fram under rättegången. Det är också först då vi kommer få reda på hur mycket av anklagelserna i rapporten som kan verifieras.

(Dagen 2007-11-02)


Ekmans profetiska fingerkänsla för pengar.

Från en blogg 2/11 2007
Svenska Dagbladet uppmärksammar en moralisk predikantsoppa i USA, där pastor Ulf Ekman från Livets Ord är associerad till styrelsen.

Här har Richard Roberts, son till den kände evangelisten Oral Roberts, använt universitetets ekonomi för privata syften. Då bland annat för att renovera sin bostad och bekosta en lyxresa till Bahamas för sin dotter och bilar till sin fru, som också trakasserar minderåriga pojkar med SMS och köper kläder för tiotusentals dollar. Dessutom har Richard Roberts en lön på 2,1 miljoner sek.

Frågorna växer över de fina moraliska kristnas karaktär. Liknande adoption av framgång har blivit synonym med Livets ord i Uppsala. Då mest på 1980-talet, men dess verksamhet är än idag Uppsala största ekonomiska rörelse.

Nu har Ulf Ekman fullt förtroende för Richard Roberts, efter att han själv fått höra hans version.
Dessutom står Ekman bakom Richard Roberts livsstil och menar att 95 procent av sådana här fall i domstol leder till förlikning. Dessutom är Roberts oskyldig innan något annat är bevisat.
Själv tycker jag den här VIP-kristendomen gått överstyr för länge sedan - och framför allt. Jag litar mer på Ulf Ekmans fingertoppskänsla för pengar och marknadsföring, än hans så kallade profetiska förmåga att se in i framtiden.


Tre nätsvar till "Ekmans profetiska fingerkänsla för pengar"

1 Björn november 3, 2007 kl. 12:54 pm
Right on! Jag håller helt med dig. Det är kärleken till pengarna som är Livets Ords största drivkraft. Härskaren, Ulf Ekman, köpte ju nyss en lyx villa för de pengar som han genom sina egna inkomster samt från medlemmarnas flitiga almosor tillskansat sig.
http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=664096,00.html
Dessutom är det allmänt känt att Livets Ord döljer sina pengaförhavanden i sina årsredovisningar och använder sig av revisorer som är medlemmar i sekten och läser siffror som Satan läser Bibeln, allt i den goda viljan och tanken att "en liten lögn" i Guds namn är en stor välgärning. Hyckleri renodlad. Se till exempel på hur man frenetiskt döljer sitt ägande och inflytande i tidningen Världen idag. En snabb koll med Bolagsverket visar på sanningen men Livets Ord och sanning är ju inte direkt kompatibla med varandra så vad har man att förvänta sig.

2 Peter Soilander november 3, 2007 kl. 7:37 pm
Björn, lade till länken från UNT. Jag tror granskning och kritik har inneburit "dödens ande" i många av frikyrkoförsamlingarna, men sällan "livets ande". Det här är inte bara isolerat till LO, utan till andra församlingar med ambitionen att sammankoppla "Gud" och Mammon i samma andetag.

3 Arild november 4, 2007 kl. 11:51 am
Bloggosfären är fylld med skräpinlägg. Soilander är en av nedskräparna. Lite bättre kolla får du väl skaffa dig innan du publicerar personangrepp. Dagens uppräkning av snaskigheter är inga fakta. Det är anklagelser som kommer från den ena sidan i en rättsprocess. Att bara ange dessa som fakta och helt förtiga många rimliga förklaringar som Roberts har gett, är journalistiskt skräp. Dagen kunde med enkelhet få fram båda sidors version, men de har valt att dra Roberts och indirekt Ekman in smutsen. Skulle det sedan visa sig att anklagelserna är sanna är det ju förfärligt. Men ännu så länge vet vi inget om detta. Läs mer på UNT.


Livets Ords Kristna Gymnasium.

Livets Ords Kristna Gymnasium har stora annonser i den Livet Ord-stödda "Världen Idag" där man visar upp ett logo med det katolskt klingande namnet PRO CHRISTO ET VERITATE. På webbsajten www.lokg.se kan du se detta logo själv. Jag tycker det innehåller ett mycket litet kors som går genom ett lamm med en halv regnbåge ovanför det och en romersk pelare. Så här sägs det i trailern man kör:

Bli starkare! Lär dig nåt! Ta en svängom! Våren 2007 satte vi upp en teateruppsättning som handlade om förintelsen. Man kände sig som en riktig skådespelare… Allt kan göras!! Men det syns att Ekman har fått en dragning mot det katolska, minst sagt!

Tillbaka till Svenska sidan