Palestinier vill ha prövning av organstölder

Av Toby Johansen EAEC den 31 december 2009

Ulf Ekmans organ Världen Idag (VID) hävdar plötsligt i en artikel från 23 dec 2009 att Israel medger organstöld. Det är en kovändning från att de tidigare påstod att allt i den vägen är nonsens. Ett israeliskt rättsinstitut har i Israels TV dock nu bekänt att så var fallet. Man hade bland annat tagit hornhinnor, hud och hjärtklaffar för transplantation utan anhörigas medgivande. Kropparna tillhörde bland annat utländska gästarbetare, palestinier samt en eller annan israel.

Staten Israels armé bekräftar TV-kanalens uppgifter, men att den felaktiga hanteringen upphörde för  tio år sedan. Och det vill de att vi skall tro på. Helt självsäkert vidhåller dock VID i artikeln att ”det finns inget samband med de påståenden som framfördes i Aftonbladet om att israeliska soldater skjuter palestinier för att ta deras organ.”

Hur kan de veta det? Kanske har VID en mullvad i den israeliska militärapparaten som förser dem med uppgifter. I så fall, är dessa uppgifter tillförlitliga när de tillhandahålls av Israel? Här nedan skall jag dock bortse från trosrörelsens fiction och fantasier och presentera sanningen.

De israeliska styrkorna sägs i Aftonbladet ha stulit organ från dödade palestinier. I ett fall som journalisten själv var vittne till sköts en palestinsk aktivist efter att israelerna ropat hans namn ”Bilal, Bilal” och när denne då vände sig om sköt man honom. Bilal togs med militär ambulans bort till en  israelisk helikopter som väntade vid stadsporten i byn, som heter Immatain.

'Kroppen öppnad'

Byinnevånaren Ghanem sade att de israeliska styrkorna lämnade tillbaka Bilals kropp till hans familj en vecka senare, men den var uppskuren och visade tecken på att den öppnats.

"Det stod klart för oss att han inte hade någon mage på sättet var han ihopsydd. Det fanns inte heller några tänder i hans mun,"  sade han.

Journalisten Donald Boström sade till Al Jazeera: "Det jag har skrivit är faktiskt sant och har hänt. När militären återlämnade kroppen sade familjen: Vi tror att de stal kroppens organ för det fanns ingenting kvar i hans mage.”

Israeliska utbrott

Artikeln har orsakat många ramaskri i Israel där de flesta politiker och kommentatorer kallar Boström antisemit. "Artikeln i svensk press är ytterst förargelseväckande,” sade statsminister Netanyahu till kabinettet på söndagen efter att den hade kommit dem till del. "Vi väntar oss inte någon ursäkt från den svenska regeringen …Vi vill att de fördömer artikeln offentligt.”

Den svenska regeringen har hittills vägrat att be om ursäkt för artikeln och säger att Sveriges pressfrihet förhindrar dem att ingripa.

"Om jag hade ägnat mig åt att rätta till alla underliga påståenden i media, så skulle jag knappt ha tid med något annat,” sade Carl Bildt, den svenske utrikesministern.

Organstölderna fortsätter

Lägg märke till att den rabbin som köpslog med mänskliga organ arresterades i USA så sent som sommaren 2009.

Dessutom har Ahmed Tibli, en israelisk-palestinsk medlem av Israels parlament knesset sagt att han har bevis för att organstölder fortfarande äger rum.

"Familjen säger att både hornhinnor och njurar var borttagna. – Jag ber er att ni undersöker mitt klagomål och se om dessa aktiviteter fortsätter, om organ tas från palestinska fångar.

Jakov Litzman,  den israeliska hälsovårdsministern sade att man ”på allvar” skulle undersöka fallet och om man begått något fel.

Tibli sade senare till Al Jazeera att han ämnade fortsätta fråga ut hälsovårdsministeriet för att få svar som han kunde vidarebefordra till de familjer som är berörda.

"Ni sade att dessa aktiviteter avslutades under 1990-talet. Men Fadul Ordul Shaheen från Gaza är död. Han dog av diabetes i år.  När hans kropp återlämnades till familjen, blödde det från hans ögon och någon hade lagt ett djupt snitt genom hans kropp," sade han vidare.


Gå tillbaka till Svenska sidan