Knessetledamot rev sönder Nya testamentet.

Rapport av Thorbjörn Johansen 17 juli 2012.

Knessetledamoten Michael Ben-Ari rev sönder det Nya testamentet i protest mot den "antisemitiska" kristendomen och skickade ut bilder på sitt tilltag till Israels näst största tidning. Aktionen har väckt upprörda känslor bland många kristna.


Den israeliska oppositionens ministerpresident Michael Ben Ari, till höger. Bild: AFP

JERUSALEM (AFP) Ben-Ari rev sönder ett exemplar av "det avskyvärda Nya Testamentet" som sänts till medlemmar av parlamentet från en kristen organisation. Ultranationalisten Ari var en av dem som fick sitt exemplar på måndagen. Den innehöll den judiska bibeln, som kristna kallar det Gamla Testamentet tillsammans med Nya Testamentet och evangelierna och apostlarnas brev som skrevs efter Jesu tid på jorden.

Ett brev som medföljde boken från Israels Bibelsällskaps chef Victor Kalisher sade att den nya utgåvan "belyser de heliga Skrifterna så att det är lätt att förstå dem" Via referenser kan man se "det nära sambandet" mellan de två.

"Vi hoppas att boken kommer att hjälpa er och lysa upp er väg," skrev Kalisher.


En bild från NRG. Maariv,tagen av en av Ben-Aris tjänstemän visar när Ben-Ari river sönder Bibeln.

"Denna föraktansvärda bok godkände morden på miljoner judar under inkvisitionen samt i kättardomarna," sade han angående referenserna till Nya Testamentet.

"Detta är en ful missionärsprovokation från kyrkans sida; denna bok och dess avsändare borde hamna på historiens sophög," sa Ben Ari på NRG-Maariv. En talesman för parlamentet sade att eftersom det var en bok utan farligheter han blev tillsänd, var detta ingen anledning att lägga sig i vad han hade fått för post.

Kalisher ville inte uttala sig om saken på tisdagen.

Tillbaka till Svenska sidan