Av Thorbjörn Johansen EAEC den 14 april 2015

Frälsningen betyder inte att bli tagen ut ur världen, utan att bevaras från det onda (se Joh 17: 15; Kol 1: 13).

etta handlar om en mexikansk stad, Ciudad Juárez, där den illvilliga ondskan inte känner några gränser, där våldtäkter och mord utförs dagligen och stadens skrämda människor väntar på sin tur.

Drogkartellerna betalar polisen och placerar sitt folk där, ofta arbetssökande som inte får jobb i Juarez. De blir snart fullfjädrade mördare som åker omkring i stadsjeepar och utför de mord som drogkartellen har beställt. De samlas i ett så kallat dödshus, mördar och begraver kropparna där. Man har räknat upp till 33 kroppar ibland, somliga utan huvud, halshuggna av machetes.

Kartellerna betalar den mexikanska armén och anställer mördare som gör som de blir tillsagda om de får ransoner med narkotika och whisky av sin arbetsgivare, fast bara om deras mördare dödar de som generalerna avskyr.

Regeringen får enorma summor knarkpengar av kartellerna varje år för att svika folket och hålla tyst om verkligheten. Korruption från botten till toppen, alltså.

Enligt myndigheterna har alla medborgare arbete

"Jag ser hur moderna fabriker byggs, jag ser hur amerikanska butikskedjor växer fram ur marken längs gatorna. Gyllene bågar kränger hamburgare, men gamle McDonald har inte längre någon bondgård. Han bor i ett skjul i en kåkstad byggd utan tillstånd, det finns inget vatten, elektriciteten är tjuvkopplad och hans lungor fulla med damm."

"Mexico utvecklades inte till en modern nation utan blev kvar i skuggan av tyranni och fattigdom. Detta misslyckande slätades över av en rad amerikanska regeringar eftersom en tyst granne var, och är, den bästa tänkbara grannen för ett globalt imperium. När Mexiko blev en språngbräda för narkotikan från kokainbältet i Sydamerika till konsumenterna i USA så var det amerikanska vanor och missbrukare som orsakade detta. När även argumentet om förräderi misslyckades med att reparera skadan marknadsfördes NAFTA som lösningen, under stort buller och bång, av president Clinton och [Mexikos] president Carlos Salinas (en man som påstås ha stulit mellan tio och tjugo miljarder dollar under sina sex år i ämbetet).

Handelsavtalet krossade jordbruket i Mexiko och tvingade miljontals jordbrukare att ta sig till USA för att överleva. Avtalet ledde inte till ökade löner i Mexiko – den genomsnittliga lönen i Juárez minskade från 4,50 dollar per dag till 3,70 per dag. Den ökade exporten av mexikanska varor i en oändlig långtradarkaravan till USA skapade också en perfekt täckmantel för narkotikasmuggling. Amerikanska fabriker flyttas till Mexico (och Asien) eftersom det gör det möjligt för dess ägare att betala de anställda slavlöner och be fackföreningarna dra åt helvetet. I utbyte fick amerikanerna låga priser på Wal-Mart, sänkta löner i USA och en explosion av illegal invandring. Konsekvenserna av detta är globala, men det mest uppenbara resultatet är ödeläggandet av en nation som USA delar en lång gräns med."

Kvinnorna kämpar hårt

"Så gott som varje morgon fylls Juarez av fattiga människor klädda i rena kläder. Dessa kläder har tvättats av kvinnor som saknar tillgång till rinnande vatten och till och med vanliga tvättlinor. De är stadens hemliga motor, är kockarna och flasktvättarna, arbetarna i industrierna där kvinnorna har ersatt männen i decennier, de är packåsnor som släpar hem livets nödvändigheter, de uppfostrar barnen och för en hård kamp mot smutsen och ser till att familjen har rena kläder varje dag."

Får jag ställa dig en fråga?

Vad var det som varenda död flicka inte förstod, som varje död cholo (1) inte förstod och som varje arbetare samt de som bär ut kropparna från dödshusen inte förstår?

Att döden har kommit till staden för att stanna, om inte något görs

På en fest pratar en advokat från Juarez med författaren Bowden. En del påstår att allt våldet är:

  • Konsekvensen av ett krig mellan kartellerna.
  • En del påstår att det är orsakat av fattigdomen.
  • Eller av arméns kamp mot kartellerna.
  • Lokala gäng.
  • Narkotikan.
  • Slavlönerna.
  • Eller den korrupta regimen.

Oavsett orsak, oavsett vems fel det är, så är det omöjligt att få reda på vem som egentligen styr våldet och ingen kan komma med en lösning för att få slut på det. Man avtrubbas. Morden försvinner från tidningarnas förstasidor och förvandlas till en del av bakgrundsbruset i tillvaron. I början av december 2009 hade 2400 personer dödats detta år i Juárez.

Jo, advokaten säger att analysen av problemet är felaktig. Han säger att kriminologi och sociologi inte kan förklara vad som försiggår. Han tystnar lite och säger sedan att vi måste studera demonogi.

"Och de offrade sina söner och döttrar till offer åt onda andar." (Psalt 106: 37)

Världen känner inte Fadern och Sonen, (Joh 1: 10; 17: 25), och hatar Jesus, (Joh 7: 7; 15: 18), det är Satan som är världens furste, (Joh 12: 31; 14: 30), och hela världen är i den Ondes våld, (1 Joh 5: 19).
Frälsningen betyder inte att bli undantagen ur världen, utan att bevaras från det onda. (Joh 17: 15; Kol 1: 13).

Djävulen kommer in där någon släpper in honom.

Djävulen bor i Juárez.


NOTER:

(1) En cholo är en maskulin stereotyp vilken beskrivs bära slängiga kakibyxor, med vita höga sockar, slitna jeans, wifebeaterkläder, vita armlösa tshirts, oknäppta skjortor i flanell, skrotskrutiga skjortor, ofta bara med översta knappen knäppt, typiska ungdomsgangsters i Mexiko.

(2) De citerade avsnitten kommer från Charles Bowdens bok "Mördarnas stad, Ciudad Juárez knarkkrigets blodigaste slagfält", utgiven på Optimal Förlag 2011. Översättning: Hans Brun.

SLUT

Tillbaka till Svenska sidan