Foto: AlmegaAB/CC

Anders Borg öppnar för statlig islam.

Publicerat den 9 juli 2012 kl 18:24 KOMMENTAR: Thorbjörn Johansen den 12 juli 2012 kl. 21:38

ALMEDALEN. Finansminister Anders Borg "kan tänka sig" statligt ekonomiskt stöd till moskébyggen och till en svensk statlig imamutbildning – eftersom muslimer är "utsatta". Han är heller inte säker på att en sekulär stat alltid är det bästa alternativet, rapporterar dagen.se.

Det var under en SVT-debatt i Almedalen som finansministern berättade om sin vision om ett Sverige med en statskontrollerad islam.
Han började med att poängtera att en sekulär stat inte nödvändigtvis är det bästa alternativet.
– Jag är inte säker på att om staten är sekulär så blir samhället präglat av sammanhållning, det kan variera över tiden, sa han enligt dagen.se.
Istället menade Borg att staten borde bli mer involverade i religionsutövningen.
– Jag tror det kloka är att staten och samhället framförallt har det ihop lite grann med alla gudar, sa han.
Det var specifikt en religion som finansministern hade i åtanke: Islam. Borg menade att de kristna redan hade tillräckligt med pengar och att det var de "utsatta" muslimerna som nu behövde betydligt mer stöd från socialstaten.
– Jag är mot nästan alla budgetsatsningar, men här skulle jag nästan säga att man skulle kunna satsa mer. För om vi inte hjälper den muslimska gruppen med byggnader eller imamutbildning, då kommer wahabiterna, saudierna och andra mer extrema grupper in, sa han.

KOMMENTAR AV THORBJÖRN JOHANSEN:
Anders Borg ljuger. Han vet mycket väl att det nu byggs tre nya moskéer i Stockholm för saudiska pengar. Det han är ute efter är friskt nytt kapital från Saudiarabien. Hur dumma tror han att vi är?

Tillbaka till Svenska sidan