Sveriges Syn På Den Israeliska Muren

av Torbjörn Johansen den 25 maj 2005

"Muren är helt obegriplig, det går inte att uttrycka med ord hur vansinnigt sjuk den är. Jag har sett bilder och kartor men det är inte samma sak som att se den i verkligheten." Det säger biståndsminister Carin Jämtin till TT i telefonsamtal från Jerusalem efter tre dygn i Israel och de palestinska områdena.

Hon var där senast våren 2000:

"Då var det rätt positivt, det fanns hopp om en framtid. Nu är det skillnad - det är förskräckligt, för j-t faktiskt", säger hon efter att ha betraktat israeliska vägspärrar och barriärer från Ramallah till Hebron och talat med palestinier utan hopp.

"Om israelerna vill ha en mur får de bygga den i Israel," säger hon.

"Europa och det internationella samfundet måste förklara för Israel att 1967 års gränser är utgångspunkten."

Jämtin besöker området i ett kritiskt skede. Gazaområdet ska enligt israeliska planer överlämnas till sina invånare i sommar, FN-organet för palestinska flyktingar Unrwa står inför en omstöpning. Sverige ger i år 470 miljoner kronor i bistånd till palestinierna om anslaget till Unrwa räknas in.

Om bosättningarna finns kvar på Västbanken - de som byggs nu och några till som man tror kommer att byggas - och om muren byggs färdig och de militära zonerna mot Jordanien förblir israeliska, då kan det knappt bli en palestinsk stat vid sidan av Israel, säger Carin Jämtin.

"För att rädda tvåstatslösningen måste omvärlden agera", menar hon och föreslår att omvärlden ingriper mot firmor som bygger på den ockuperade Västbanken.

Carin Jämtin genomförde ett stort antal möten med israeliska och palestinska politiker och företrädare för hjälporganisationer under sitt besök i Israel.

Utrikesminister Laila Freivalds står bakom biståndsminister Jämtins uttalande om den så kallade israeliska barriären genom de palestinska områdena på Västbanken.

"Jag har ingen anledning att kritisera hennes uttalande för det är Sveriges och det internatinella samfundets kritik," säger hon.

Vidare förklarade Freivalds i Rapport att Jämtin hade rätt att vara känslofull och att hon kunde uttryckt sig likadant själv.

En kommentar från annat håll var att "israelerna kan hålla sig till den klagomur de redan har, det är risk för allvarliga incidenter och annars."


Gå tillbaka till Svenska sidan