ORU OCH DESS SVENSKA MOTSVARIGHET

Av Torbjörn Johansen EAEC 2007

"Då sade Petrus till honom: 'Må dina penningar med dig själv gå i fördärvet, eftersom du menar att Guds gåva kan köpas för penningar." (Apg. 8: 20)

Oral Roberts anses av de flesta 'karismatiker' som den främste troshelaren i sitt slag sedan Jesu apostlar. Roberts påstår sig ha mött en 274 meter hög "Jesus" och påstod en gång att Jesus hade sagt honom, att om inte förkunnaren genast skaffade fram 8 miljoner dollar, så skulle Gud döda honom.

Den tårögde predikanten från Tulsa, Oklahoma berättade för sin rikstäckande TV-publik, att Jesus hade sagt att dessa pengar skulle gå till Oral Roberts University's sjukhus (ORU), för att utbilda och skicka ut läkarmissionärer. Vid denna tid var Oral Roberts instutition i en djup ekonomisk kris.

På något sätt kunde Roberts samla in sina åtta miljoner dollar. Men sedan stängde han dock den ekonomiska dörren för sjukhuset och läkarmissionen tvärt. Vad som hände med de åtta miljonerna kan man bara gissa. En del kritiker har pekat på Roberts fashionabla egendomar, privata jetplan och den utsvävande livsstil som är gemensam för Oral och hans son Richard med fruar.

Var Jesus en rik man?

Kanske för att rättfärdiga sin miljonärsaktiga livsstil har Oral Roberts skrivit en bok som heter How I Learned Jesus Was Not Poor, publicerad av Creation House, som även publicerar den välkända tidskriften Charisma and Christian Life. I denna bok förkastar Oral Roberts tanken att Jesus var fattig och inte hade "någon plats att luta sitt huvud" som evangeliet säger.

Här citerar han Skriften bedrägligt och får det att se ut som om Jesus faktiskt var en rik man!

På tv-kanalen TBN påstod Roberts att Jesus till och med var så rik att han hade tjänare som passade upp på honom. Jesus bodde i ett luxuöst palats, enligt den erfarne troshelaren, och "Jesus hade en klädnad vävd utan sömmar, som idag motsvaras av en finare, skräddarsydd kostym värd 1 000 dollar!"

Precis som Jesus kan du också bli en rik man eller en rik kvinna, sade den välrenommerade troshelaren. bara (pengar) in i vår verksamhet, så kommer Gud att mångdubbla din gåva! Med andra ord: "Sänd dina pengar till mig så skall Gud göra dig rik!"

Är det mörka makter som styr?

Styr onda makter verksamheten på ORU? Texe Marrs, som har varit där, blev förvånad när han såg att det berömda tornet och andra byggnader är utformade som frimurarsymboler. Även logot innehåller signifikativa esoteriska budskap hämtade från New Age och frimureriet.

Och när Ulf Ekman 1980 stod vid Oral Roberts University i Tulsa, Oklahoma, blev han enligt egen utsago överväldigad av de stora byggnadernas prakt och fick där sin vision om Livets Ord. Ekman är som bekant hedersmedlem och styrelseledamot i ORU.

År 1995 gav Oral Roberts 5000 Tulsabor möjlighet att i universitetets stora auditorium lyssna till Mikhail Gorbachov, känd för sitt engagemang i den nya världsordningen och bildandet av en världsregering, utan Gud. Att låta en sådan gudlös person tala på ett kristet universitet är en sak som Roberts bör skämmas över, om han nu är en kristen.


Gå tillbaka till Svenska sidan