Man Vill Ta Bort TV-Gudstjänsterna Ur TV

 Av Torbjörn Johansen EAEC,

den 24 juni 2006

Direktsända gudstjänster strider mot svensk lag och bör snarast upphöra, skriver professorerna Georg Klein (jude), Torbjörn Tännsjö och EU-parlamentarikern Maria Carlshamre på debattplats i Svenska Dagbladet.

Och inte nog med det:

Sveriges Television bör sluta att sända gudstjänster och helgmålsringning, anser man. Samtidigt kräver man motsvarande tid i Sveriges telvision för att sprida den sekulära humanismens ideal.

Christer Sturmark, "omvärldsanalytiker" vill ha bort gudstjänsterna. På Brännpunkt i söndagens Sv. dagbladet hävdar han, tillsammans med euparlamentarikern och professorerna Georg Klein[1], Torbjörn Tännsjö[2], samt Maria Carlshamre[3] att SVT bryter mot radio- och tv-lagen på en rad punkter.

Samfunden kan inte på något sätt påverka varifrån programmen sänds. Förutom att enskilda församlingar kan säga nej tack, vi vill inte att ni sänder från vår kyrka eller vi vill inte medverka. Christer Sturmark & co väljer att konsekvent beskriva tv-gudstjänsterna som en service till samfunden. Men det är som att påstå att fotbolls-VM sänds för att gynna Internationella fotbollsförbundet, FIFA.

SVT sänder fotbolls-VM

TV sänder fotbolls-VM för att tittarna vill se det. Samma sak gäller gudstjänsterna. Programmen är mycket angelägna för en betydande grupp tittare. Låt vara att gudstjänstpubliken inte är lika många eller röststarka som sportpubliken.
Dessutom ger programmen en unik möjlighet att göra kristendomen offentlig och tillgänglig. Tvärs över samfundsgränser. Om det är något som borde stå på önskelistan så är det snarare fler möten. Inte färre. Det är de svagaste grupperna, som våra gamla, ja, alla kristna i landet, för vilken gudstjänsten ännu är en ljuspunkt i det sekulariserade Sverige, som man sviker, om man tar bort de få gudstjänster som ändå sänds. 

Många svenskar är kristna och många är sökare.

De kristna orden från Bibeln, från Gud och Jesus behövs. Har han inte sagt, att "den som förför en av dessa mina minsta, för honom vore det bättre att en kvarnsten lades runt hans hals och att han sänktes i havet." Så säger Jesus Kristus!

Kritikerna av gudstjänster i tv vill gärna framställa dem som renodlad propaganda med ett direkt syfte att värva medlemmar. Då blir programmen så mycket enklare att kritisera.

Men gudstjänst handlar för de flesta deltagare om något helt annat. Det är därför som de återkommer.

I debattartikeln undviks nästan konsekvent allt tal om tittarna. Vilket är symtomatiskt. Tittarna i allmänhet skulle vara förlorarna om alla de kristna programmen försvann.

Vem håller du ansvarig i så fall?

Noter:

[1] Georg Klein fick Hedeniuspriset 2002 och skall som en "orädd och självständig debattör kunna kritisera religiösa och dogmatiska idéer på ett konstruktivt sätt."

[2] "De som vill älska med många skulle må mycket bättre," säger Torbjörn Tännsjö. Han tycker också att syskon ska få gifta sig.

[3] Maria Carlshamre blev invald i Europaparlamentet på Folkpartiets lista, men lämnade detta parti 2006 och är numera så kallad politisk vilde. Hon kandiderar i riksdagsvalet 2006 för Feministiskt Initivativ. Maria Carlshamre dömdes i oktober 2005 till villkorlig dom för bokföringsbrott.


Gå tillbaka till Svenska sidan