"kristendom"

 bland potentiella proselyter i Norge och Sverige

av Mea Maxima Culpa  den 28 januari 2008

översättning: Torbjörn Johansen

Vi ser idag ett helt nytt fenomen i Skandinavien från de grupperingar som har brukat mycket tid på Israelvänlighet. De har börjat hålla judiska högtider, de judiska matlagar och firar sabbat istället för uppståndelsedagen (söndagen) och använder judiska heliga  föremål som shófar, böneschal, sjuarmade ljusstakar, etc.

De avvisar kyrkofäderna, som de i större eller mindre grad uppfattar som representanter för en avfallen kyrka. Vidare hävdar de i större eller mindre grad att Kristus aldrig gjorde upp med lagen. Han avlägsnade endast lagen som frälsningsväg, påstår de.

De värsta ytterligheterna fråntar Jesu plats i gudomen totalt, förnekar hela inkarnationen och anser att bön riktad till Jesus Kristus är avgudadyrkan:

". . . . det faktum att när vi kallar Yeshua 'Guds son,' måste det logiskt sett betyda att han bara var en mänsklig varelse skapad i Guds avbild med särskild inriktning på ledarskap vilket motsäger uppfattningen att Guds son innebär en inkarnerad gudom…" (Hämtat från Messianska Föreningen Shaloms hemsida).

Detta är inte ett marginaliserat problem, denna rörelse har snart ca ettusen människor medlemmar i Sverige där ett stort antal har övergett sina församlingar för denna nya tro.

Men minst lika intressant är det att vissa pastorer och kända förkunnare är med. 

Lars Enarson, en relativt känd predikant i många år, leder organisationen Watchman International (http://www.thewatchman.org/) ifrån Jerusalem, och delar i hög grad dess tankegods, och hans rörelse har gemensam sommarkonferens med ytterlighetsgrenen av de nya "messianska människorna" i Sverige, den Messianska Föreningen Shalom.

 (http://www.messianskaforeningen.se/se/se.htm)

Lars Enarson sänder også veckoprogram på den norska kanalen "Visjon Norge." Den "kristna" Kanal 10, som förut sände hans program, har tagit bort programmen från sina sändningar (men accepterar Livets ord, Benny Hinn, Jan Crouch, Hagin Och Copeland etc; Visjon Norge har Peter Popoff, Morris Cerullo, Pat Robertson, Benny Hinn, Robert Schuller, Rodney Howard Browne, Debbie Rich, Ekman etc) John Hagee, den kristne ultrasionisten har inga program på dessa kanaler, så villfarelsen kan väl inte ha kommit från honom. Klart är att judaiseringen av kristendomen i Sverige har kommit långt. Detta är högst anmärkningsvärt! Jag kunde knappt tro det när rabbinen Reichhorn sade:

"Det kommer att ske en judaisering av kristendomen."  

Också i Norge ser man sådana tendenser Enarson skall ha föredrag på Filadelfia i Hamar, Norge den 13 febr 2008. (hyrda lokaler; Filadelfia är alltså inte arrangör.)

Grethe Tangen Olsen i Exodus Nord, en av de mest profilerade kristna Israelvännerna i Norge gick med en plakat under lövhyddefesten där hon bad om ursäkt för kyrkomötet i  Nicea som hon tycker var "en kupp från romerska krafter och starkt antisemitiskt."

Det ser det även ut som hon valt att göra en stor sak av det som begrundades i Exodus Nords eget informationsblad, jag vet åtminstone att hon har planerat en föreläsning den 12 Mars om kyrkomötet i Nicea i Mjøsområdet i Norge i regi av något som kallas Esther- gruppen.

Andra tendenser kan ses i Karmelinstitutet http://www.karmel.net/, som när det ombads en kommentar till det Svenska fenomenet, inte tog avstånd från "Föreningen för Bibeln og Israel"  som leds av Gro Wenske.

Det dyker også opp i Norge, som i Sverige upp grupper som vill söka sig tilbaka till "sina judiske røtter, och i hög grad önskar hålla sig till Mose lag.

En sådan grupp kan man finna bakom webbplatsen "Bibeln Säger" www.bibelensier.no som också den håller till i Mjøsområdet.

Jag har länge sett at detta måste komma, och jag har sett att kristna med bostad i Israel ofta har intagit hållningen att de närmast har sagt ifrån sig friheten i Kristus, för att bättre kunna godtas av judarna som är kritiska till kristendomen. Ett tydligt svenskt exempel är konstnären Birgitta Yavari, förr gift med en jude med samma efternamn, som kristen tog hon avstånd från tomheten i hans judendom, numera är hon kristen sionist. Det är även värt att nämna att dessa olika grupperingar varierar starkt ifråga om teologi. Exempelvis verkar Messianska Föreningen Shalom vara den enda som öppet förnekar Jesus del av gudomen. Bibelensiers redaktör Lars H Allhaug verkar inte vilja identifiera sig med MFS.

Likväl är de flesta oeniga om treenigheten, som inte passar ihop med den monoteistiska judendomen. Alla verkar förkasta kyrkofäderna. Alle ser ut att ha enorma problem med de lutherska trosbekännelserna och alla verkar anse att den lutherska läran är falsk då den ju bara har Guds nåd och inte förlitar sig på gärningar, som judendomen med sina lagar.

Fenomenet existerar

Det värsta här i Skandinavien  är inte bara att fenomenet existerar. Det är så marginellt att många inte anser det vara värt att ens påtala.

Detta är en trend vari en långt större grupp kristna är på vandring mot samma stup. När jag omtalar exempelvis Grethe Tangen Olsen, så har jag inte täckning for annat än att skriva om hennes andliga avfall.

For mer informasjon om den messianska rörelsen i Sverige måste jag nämna  Svenska Dagens viktiga artikelserie som også bl.a. Messianska Föreningen Shalom ansåg vara en god og informativ artikelserie:

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=143831

Det ovanstående inlägget är bloggforfattarens eget verk och inte Kristenbloggs officiella hållning. 

http://www.kiva.org

En insändare av från Stockholm handlar om judisk påverkan i församlingarna

"Tragiskt är det som sker inom kristendomens egna kretsar just nu. Jag tänker då på det faktum att flera personer har blivit uteslutna ur den kristna församlingen/gemenskapen på grund av sin trosuppfattning. Man har tagit personliga beslut att fira Herrens sabbat som infaller på lördagen, samt äta sabbatsmiddag med familj och vänner på fredagskvällen. Detta är ju något som Bibeln lär och som Jesus själv gjorde.

(Kära Emma var står det att Jesus gjorde det? Och i Apostlagärningarna står det att lärjungarna kom samman för att fira nattvard på söndagen och lyssna till Paulus predikningar till klockan 12)

När skall kyrkan sluta vara rädd för våra biblisk-judiska rötter? Är det inte snarare denna rädsla för det judiska som sprider sig "som en cancersvulst?"  (Ett uttryck hon har ärvt från Åke Green)

Det vore väl bra om hon hade nämnt var hon har fått det ifrån och försvarat trycket mot kyrkan från de homosexuella, exempelvis. "Visa istället kärlek och lämna dessa (judekristna) utrymme att söka sig närmare Gud," slutar hon. (Emma Larsson, Stockholm)


Gå tillbaka till Svenska sidan