Av Thorbjörn Johansen den 23 okt 2014 kl 14:57

I ett program från CNN den 4 november om "Varför enhet är så viktigt för Europa" (Bryony Jones), berättade professor John Loughlin från Cambridge University att svaret ligger i Europas historia med splittring och konflikter. Han sa att människor har försökt att finna sin "förlorade enhet" ända sedan Rom föll. Men efter 1500 års misslyckade försök att ena Europa till en gemensam ideologi försöker politikerna nu i stället ena det ekonomiskt. Loughlin drar slutsatsen att de inte har lyckats. I dagens valutakris som rikskansler Angela Merkel har kallat "Europas värsta kris sedan andra världskriget" visar sig gamla fördomar och förargelser som hotar att stjälpa allt som byggts upp i åratal, ja under flera tusen år. Hur kommer det sig att Europa är så svårt att förena?

I Daniels bok läser vi om den babyloniske kungen Nebukadnessar som får en dröm från Gud. Han får se en stor staty gjord av olika metaller.

"Huvudet på statyn var av fint guld, bröstet och armarna av silver, buken och höfterna av koppar. Benen var av järn, och fötterna delvis av järn och delvis av lera." (Dan 2: 32-33)

Bibelns profetior, som i Daniel, ger svar på problemet. Budbäraren (ängeln) Gabriel och hans medhjälpare kom till Daniel och talade om vilken uttydningen var. (Dan 4: 20-21) Det rörde sig om fyra olika makter i de globala imperier som omtalas i Daniels bok kapitel 2.

Bibelns bildstod som Bibelns Nebudkadnessar sett i drömmen ville han få uttydning på. Han anlitade den han trodde mest på, Daniel, för att han skulle uttyda den underliga dröm som han hade haft.

När levde Daniel?

Han levde mellan 605-562 f.Kr. medan Nebudkadnessar var kung i Babylonien. I Johannes Uppenbarelse kaptel 18 beskrivs Babyloniens natur och slutliga öde. Hennes ockultism och liknas vid en sköka. Hennes ockultism och svek mot Herren beskrivs också i Jesaja kapitel 47. Skökan är judendomen som förkastar Guds Son, Jesus Kristus.

Daniel talade om de fyra makter eller riken

1. Babylonien, guldet och ockultismens högborg varifrån även judarna tog sina lärosatser och blandade dem med Toran, Talmud och Kabbalah. Och öster om Mesopotamien trädde det medo-persiska väldet fram.

2. Det medo-persiska väldet kom därefter. Mederna levde på den norra delen av platån men spred sig senare till Armenien och Kilikien. Perserna levde på sydvästra delen av platån öster om Tigris-dalen. Under kung Cyrus styre i 500-talets mitt förenades de båda rikena och bildade det medo-persiska världsväldet.

Cyrus intog Babylon år 539 f.Kr. I öst sträckte sig hans rike mot Indien. Västerut omfattade det Egypten och det som nu är Turkiet. Daniel beskrev mycket passande det medo-persiska världsväldet som en glupsk "björn" som åt "mycket kött". (Dan 7: 5) Cyrus styre var humant och tolerant. Han delade in riket i provinser, varje provins styrdes av en satrap, vanligtvis en perser, men under honom hade en lokal härskare en viss makt. Sedan medoperserna hade erövrat Babylon använde de staden, med sina torra och heta somrar, som administrativt centrum. Susa, den tidigare elamitiska huvudstaden, var en av de kungliga städerna. Hur fick då det här världsväldet sitt slut? När Medo-Persien var som mäktigast, försökte det slå ner de uppror som anstiftats av grekerna vid den nordvästra gränsen. Grekland bestod då av stadsstater som förde krig mot varandra, men samarbetade för att besegra persiska styrkor i avgörande slag vid Marathon och Salamis. Det beredde vägen för ett enat Grekland som var överlägset Medo-Persien.

3. Hellenismen.
Alexander den store förde krig och erövrade hela området runt omkring Grekland. Hans rike beskrivs som den del av bildstoden som var gjord av silver. I nutid vet vi att filosoferna i Aten blev upphovet till olika läror, bland dem den förskräckliga humanismen, dvs. en religion utan Gud.

4. Romarriket.
Romarna var avgudadyrkare. Det var en mycket grym diktatur full av avgudadyrkan. Man ansåg att kungen var Gud. Förföljelser mot kristna utbröt och många dödades. Romarriket eller Europa har varit söndrat ända in i vår tid.

Så här beskriver Daniel bildstodens olika riken

"Du, o konung, såg i din syn en stor bildstod stå framför dig, och den stoden var hög och dess glans övermåttan stor, och den var förskräcklig att skåda. Bildstodens huvud var av bästa guld, dess bröst och armar voro av silver, dess buk och länder av koppar; dess ben voro av järn, dess fötter delvis av järn och delvis av lera. Medan du nu betraktade den, blev en sten lösriven, dock icke genom människohänder, och den träffade bildstoden på fötterna, som voro av järn och lera, och krossade dem.

Då blev på en gång alltsammans krossat, järnet, leran, kopparen, silvret och guldet, och det blev såsom agnar på en tröskloge om sommaren, och vinden förde bort det, så att man icke mer kunde finna något spår därav. Men av stenen som hade träffat bildstoden blev ett stort berg, som uppfyllde hela jorden.

Detta var drömmen; och vi vilja nu säga konungen uttydningen: Du, o konung, konungarnas konung, åt vilken himmelens Gud har givit rike, väldighet, makt och ära, och i vilkens hand han har givit människors barn och djuren på marken och fåglarna under himmelen, varhelst varelser bo, och som han har satt till herre över allasammans, du är det gyllene huvudet. Men efter dig skall uppstå ett annat rike, ringare än ditt, och därefter ännu ett tredje rike, ett som är av koppar, och det skall råda över hela jorden. Ett fjärde rike skall ock uppstå och vara starkt såsom järn, ty järnet krossar och sönderslår ju allt; och såsom järnet förstör allt annat, så skall ock detta krossa och förstöra. Men att du såg fötterna och tårna vara delvis av krukmakarlera och delvis av järn, det betyder att det skall vara ett söndrat rike, dock så att det har något av järnets fasthet, ty du såg ju järn vara där, blandat med lerjord. Och att tårna på fötterna voro delvis av järn och delvis av lera, det betyder att riket skall vara delvis starkt och delvis svagt. Och att du såg järnet vara blandat med lerjord, det betyder att väl en beblandning där skall äga rum genom människosäd, men att delarna likväl icke skola hålla ihop med varandra, lika litet som järn kan förbinda sig med lera. Men i de konungarnas dagar skall himmelens Gud upprätta ett rike som aldrig i evighet skall förstöras och vars makt icke skall bliva överlämnad åt något annat folk. Det skall krossa och göra en ände på alla dessa andra riken, men självt skall det bestå evinnerligen; ty du såg ju att en sten blev lösriven från berget, dock icke genom människohänder, och att den krossade järnet, kopparen, leran, silvret och guldet. Så har en stor Gud uppenbarat för konungen vad som skall ske i framtiden, och drömmen är viss, och dess uttydning är tillförlitlig." (Dan 2: 31-45)

Daniel sa vidare till kung Nebudkadnessar:

"Du är det gyllene huvudet. Men efter dig skall det uppstå ett annat rike, obetydligare än ditt, och därefter ett tredje rike av koppar [eller brons], och det skall regera över hela jorden. Det fjärde riket skall vara starkt som järn, för järnet krossar och slår sönder allt." (vers 38-40) Vi förstår härav att varje metall representerar ett välde med början i Babylon på 500-talet f.Kr.

Historiskt kan vi se den fortsatta uppfyllelsen av profetian i väldena och Rom. I stället för att erövras av ett nytt välde splittrades romarriket mellan tio germanska stammar, precis enligt profetian:

"Och att du såg fötterna och tårna vara delvis av krukmakarlera och delvis av järn, det betyder att det skall vara ett söndrat rike." (Dan 2: 41)

Dessa stammar bildade senare de stater vilka vi har i Europa. Bibeln säger vidare att fötterna på statyn betyder att detta splittrade romarrike (Europa) ska försöka förena sig, men att de "inte skall hålla samman, lika lite som järn kan förenas med lera." (v.43)

Den siste härskaren av det här slaget är Antikrist, som Jesus ska besegra med med sin blotta närvaro och det svärd som utgår ur hans mun. Att Kristus råder, vilken härlig framtid som vi har! Den sten det talas om här slår sönder all annan diktatur är Jesus och hans Herravälde. DET kommer att vara evigt!

Av Hitler finns inget kvar. Inte heller av Lenin och Stalin.

Alla tre ville ha en global diktatur. Liksom statyn är nedbruten, är de alla glömda. Har vi inte under århundradenas lopp fått bekräftelse på profeten Daniels förutsägelser? Babylons alla astrologer och spåmän påstod sig ha övernaturliga krafter, men när det kom till kritan kunde de inte tala om för kung Nebudkadnessar vad han hade drömt, och då stod det klart att de bara var bedragare. 

Den Stora Skökan är judendomen med sina "heliga" skrifter Talmud och Kabbalah, vilka har förfört all världens människor från frimurare (ofta politiker) till alla ockulta sällskap, teosofin, New Age, sällskapet Thule, etc.

Mängder av politiker och ledare har försökt att skapa ett enat Europa utan att en enda har lyckats. Bibeln profetia har haft rätt i över 2500 år och vi tycks inte ha någon orsak att tro att situationen idag skulle ändra på den saken. Gud håller själv i historiens trådar.

Tillbaka till Svenska sidan